Скандал з атакою на вчительку за проукраїнську позицію: маму другокласника внесли до списку «Миротворця»

09.02.2021

Депутати від «Опозиційної платформи — За життя» зривали засідання міської ради Миколаєва, відмовляючись розмовляти українською мовою.

 

Коли один iз них заговорив російською, присутні ветерани АТО почали протестувати.

 

Міський голова Олександр Сєнкевич зробив зауваження депутатам. Сказав, що вони порушують мовний закон, і в разі чого він готовий допомогти з перекладом. Та депутати від ОПЗЖ продовжили виступ російською, тож голові Миколаєва довелося вести синхронний переклад, що не на жарт нервувало спікерів.


Із 16 січня запрацювала нова норма мовного закону — вся сфера обслуговування має працювати українською. Майже дві третини українців підтримують перехід сфери обслуговування на українську мову — такі дані останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології. Причому підтримка нововведення вже традиційно залежить від регіону.

 

Якщо на сході до таких змін прихильно ставиться всього третина населення, то на заході підтримують майже 80%. Водночас 34% українців заявили, що не задоволені нововведеннями і їм усе одно, якою мовою їх обслуговують.

 

Нові стандарти традиційно спровокували дискусії. Стався навіть скандал iз викладачкою Національного педагогічного університету імені Драгоманова. Нагадаю, професорка культурології Євгенія Більченко назвала мовний закон «фашизмом» i попросила президента Зеленського і Європарламент захистити її права (про що «УМ» нещодавно писала. — Ред.).


А от у Дніпрі навпаки: скандал спалахнув через проукраїнську позицію вчительки початкових класів школи №137. Вікторія Жданова пояснювала школярам, що Крим захопили російські солдати і саме вони вбивають українських військових на Донбасі. Це не сподобалося деяким батькам. Вони переконані, що другокласникам не можна розповідати про такі речі, тому вимагають змінити педагога.

 

Однак на її захист стали адміністрація закладу і частина батьківського колективу. Та все ж учительку встигли звинуватити в нацизмі. Водночас до «Миротворця» потрапила мати другокласника. На сайті її внесли до категорії «антиукраїнський пропагандист». Жінку звинувачують у демонстративній зневазі до державних символів України, запереченні російської агресії та розповсюдженні антиукраїнської пропаганди.

 

«Центр «Миротворець» просить правоохоронні органи розглядати дану публікацію на сайті як заяву про вчинення цим громадянином усвідомлених діянь проти національної безпеки України, світу, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також інших правопорушень», — йдеться у повідомленні.


Водночас українці протестують і проти чергового рішення Окружного адмінсуду, який нещодавно скасував постанову Каб­міну щодо нової редакції українського правопису. Студенти й викладачі вишів країни влаштували акцію біля будівлі суду. Переконані: Феміда проти захисту державної мови.

 

Нагадаю, уряд схвалив новий правопис майже два роки тому. Він мав забезпечити конституційні положення про державний статус української мови. У Кабміні планують оскаржити рішення суду.