Воістину народні: у Києві представили роботи трьох самобутніх художників

09.02.2021
Воістину народні: у Києві представили роботи трьох самобутніх художників

У Києві представлені роботи трьох самобутніх художників.

У столичному Малому Маріїнському палаці відкрилася виставка живопису народних художників України Анатолія Василенка і Радни Сахалтуєва, а також самодіяльного живописця Валерія Орла.


...Батько українського коміксу, жива легенда шаржу і карикатури Анатолій Василенко  цьогоріч святкує 65-ліття творчості. «На цій виставці Анатолій Петрович продемонстрував, що він iще й чудовий живописець», — свідчить доктор історичнх наук Олександр Пилипенко.

 

Підтвердження сказаного — його полотна «Батьківська хата», «В Карпатах», «Старий Трускавець», «На березі Дніпра» та «На околицях Галі» (місто в Абхазії, де після Чорнобильської аварії Анатолій Василенко з родиною оздоровлювався).


Олександр Пилипенко додає: «Уроки майстерності Анатолій Петрович брав у легендарного графіка і книжкового ілю­стратора, художника-постановника фільмів «Тіні забутих предків» та «Захар Беркут» Георгія Якутовича. Вчився у Георгія В’ячеславовича, аж доки той не запевнив молодого брата по пензлю: «Анатолію, я поділився з тобою усіма тими секретами живопису, що знаю».


Народний художник Анатолій Василенко вважає, що гарні картини... лікують. І це правда, бо великі мистецькі твори, безумовно, впливають на одужання хворих, зміцнюючи їхній імунітет. Підтверджують це і сила-силенна доказів, зібраних Олександром Галаченком, головним лікарем відомого санаторію «Хмільник», що на Поділлі. Стіни оздоровниці прикрашені багатьма картинами знаних майстрів.


Картини та малюнки Василенка, на думку соціальної дизайнерки та кураторки Даші Цапенко, є неперевершеними та оригінальними за змістом. І заслуговують найбільшої популяризації. Це вже зрозуміли і багато іноземців, які відвідують виставку.

 

Адже він — улюблений художник багатьох iз них. Оскільки щотижня публікує свої роботи в англомовній газеті Kyiv Post. Вони охоче купують його роботи на згадку про Україну.

 

Так, дружина недавнього посла США Джона Тефта придбала в Анатолія Василенка серію картин із зображенням нашої чудової природи, а посол отримав у подарунок від Майстра його дружні шаржі, а взамін подарував чудовий альбом «Мистецтво художників США».


Цікаво, що картини Анатолія Василенка полюбляють купувати чомусь фінансисти. Його твори є в колекціях родин міністрів фінансів України різних років Петра Германчука й Ігоря Мітюкова, бізнесмена Анатолія Чубинського, родини першого голови НБУ, Героя України Володимира Матвієнка і президента Віктора Ющенка. Чи не тому, що тонка художня душа Анатолія Петровича перемогла суху математичність життя цих видатних особистостей?


Анатолій Василенко добре знаний і як художник слова. У видавництві «Темпора» вийшла його фантасмагорична повість «Тут був Вася», а цьогоріч у видавництві «Український пріоритет» побачила світ заборонена до друку за часів Януковича повість «Відьма». Обидві проілюстровані власними малюнками автора.


Усього ж, за підрахунками художника книги Вальдемара Яворського, Анатолій Петрович проілюстрував близько тисячі книг, серед яких книги таких незабутніх легендарних авторів, як Остап Вишня та Всеволод Нестайко, Ярослав Стельмах i багаторічний редактор «Перця» Федiр Маківчук, а з нинішніх — видатний афорист Анатолій Чубинський i переможець багатьох конкурсів Сергій Кузан.


Народний художник України Радна Сахалтуєв відзначив 85-річний ювілей створенням картини «Український Нострадамус» та серії ілюстрацій до книги Валерія Орла «Зустрічі з українським Нострадамусом», які й представив на виставці.


Колишній офіцер Військово-Морського флоту України, нині редактор журналу «Блокпост» Міністерства оборони Валерій Орел з юних літ залюблений у малярство. Вийшовши у відставку, він цілковито присвятив себе цьому захопленню, ставши справжнім майстром пензля.

 

На виставці репрезентовано кілька картин Валерія Орла на фольклорну тематику з гумористичним сюжетом: «Біля шинку», «Як кохаю, так і їм», а також полотна «Вітрильник» і «Атлантида», виконані у вигаданій автором техніці, яку він назвав неодивізіонізм. І невипадково — Валерій Орел за натурою експериментатор, працює в авангардному стилі та стилі «металік».

 

Самобутній художник теж нещодавно захопився літературною творчістю. Він у співавторстві з автором цих рядків видав книгу бувальщин «Легенди Хрещатика та інших вулиць міста», а також збірку гумористичних оповідань із життя моряків та художників.


На відкриття виставки, крім самих митців, їхніх друзів та шанувальників, завітав лідер Конгресу громадянського суспільства, перший командувач ВМС України, віце-адмірал Борис Кожин.

 

Він вручив митцям, які також беруть участь у громадському русі, нагороди. Анатолій Василенко отримав орден «Патріот України», Радна Сахалтуєв — медаль «Українсько-японська дружба та співробітництво», а Валерій Орел — відзнаку «Сильний духом».

 

Володимир БОНДАРЕНКО,
журналіст-культуролог