За свої гроші щепитись від коронавірусу можна буде не раніше літа — Степанов

05.02.2021

Трохи більш ніж 5 тисяч випадків COVID­19 зафіксовано за добу 3 лютого в Україні. Найбільше у Хмельницькій та Івано­Франківській областях.

 

Також немалі показники у Києві, на Львівщині, Харківщині та Закарпатті. 140 хворих померли. До лікарень госпіталізовані близько двох тисяч пацієнтів. Одужали майже 10 тисяч людей.

 

Водночас у Кабміні уже заявили, що Україна повернеться до адаптивного карантину. Про це повідомив прем’єр­міністр Денис Шмигаль.

 

Він зазначив: зробити це дозволяє ситуація з поширенням коронавірусу. Водночас попросив Міністерство охорони здоров’я активно поінформувати про зміни, щоб внести ясність щодо критеріїв визначення «кольо­ру» регіонів.

 

Зміни відбуваються і в питанні вакцинації. Україна стане однією з перших 18 країн, що отримають вакцину від коронавірусу в рамках програми COVAX. Про це заявили в міжнародній організації ЮНІСЕФ.

 

Та водночас представники зауважили, що за провал вакцинації в Україні частково відповідальна чинна українська влада. Експерти визнають, що боротьба за препарат від ковіду виявилася шаленою, проте Києву не варто скидати всю відповідальність на нерівність країн.

 

«Я не вважаю, що Україна стала жертвою нерівномірного розподілу вакцини у світі. Частково, певно, далася взнаки повільна реакція українського уряду. Хоча, звісно, потрібно визнати: боротьба за вакцину була жорсткою та подекуди нерівною», — заявила Лотта Силвандер, представниця UNICEFв Україні.

 

Водночас влада обіцяє розпочати процес вакцинації вже в середині лютого. Тоді має надійти партія всього у 117 тисяч доз. Проте в МОЗі розраховують на китайську вакцину «Сіновак», щодо якої досі не доведено загальну ефективність.

 

А раніше повідомлялося, що у Бразилії вона була дієвою лише у половині випадків. Хоча в українському уряді запевнили, що ефективність вакцини має перевищувати 70%.

 

Спочатку щеплення робитимуть медикам, які борються з коронавірусом, iвійськовим на Донбасі. Далі йтимуть лікарі «первинки» та люди, старші за 80.

 

А за свій кошт, за словами міністра охорони здоров’я, українці зможуть вакцинуватися не раніше літа. І скільки коштуватиме щеплення — точно сказати не можна, бо ціну регулюватиме ринок.

 

Проте посадовець зауважив, що Україна мала пропозиції купити вакцину від 7 до 33 доларів за дозу. Тим часом прогнози чинної влади геть не збігаються з оцінками міжнародних експертів. Видання «Зе економіст» прогнозувало, що у вільному доступі вакцина в Україні з’явиться лише ближче до 2023 року.