Умовне стало реальним: Навального відправили в колонію на 2 роки і 8 місяців

05.02.2021
Умовне стало реальним: Навального відправили в колонію на 2 роки і 8 місяців

Олексій Навальний під час засідання суду.

Симоновський районний суд Москви на виїзному засіданні в Московському міському суді 2 лютого виніс вирок у справі Олексія Навального.

 

Суд погодився з доводами звинувачення і замінив йому умовний термін на реальний по справі «Ів Роше».

 

Захист готується подати апеляцію, але поки політику загрожує 2 роки і 8 місяців у колонії.

«Найгуманніший суд у світі»

Прокурор Катерина Фролова заявила на засіданні, що коли в 2014 році суд призначив Навальному умовний термін, він проявив «безпрецедентну поблажливість».

 

Вона також нагадала, що Верховний суд, повторно розглянувши справу Навального після вердикту Європейського суду з прав людини від 2017 року, визнав початкове рішення суду законним і обґрунтованим.

 

Навальний у ході свого виступу цілком слушно запитав, чому його досі судять за  справою, за якою вже винесено вирок.

 

«У 2014 році мене засудили, дали мені 3,5 року, дали випробувальний термін, а зараз 2021 рік, але мене все одно продовжують судити за цією справою», — сказав він.

 

Варто нагадати, що Європейський суд із прав людини визнав перший вирок незаконним і Навальному була виплачена грошова компенсація за судову помилку. Попри це Росія тепер повторно судовим рішенням затвердила цю помилку.

 

Рішення суду поки не набрало чинності, захисту надається можливість подати апеляцію. Проте Навальний у цей час перебуватиме під вартою. Дружина засудженого Юлія Навальна після оголошення вироку від спілкування з пресою відмовилася.

 

У день судилища понад 350 людей були затримані біля будівлі Мосміськсуду, де проходило виїзне засідання. Оскільки команда Навального закликала громадян вийти на Манежну площу в Москві «просто зараз» на знак протесту проти рішення суду, центри Москви і Санкт­Петербурга у вівторок були перекриті силовиками зранку до вечора.

 

У столиці, Пітері та інших містах Росії затримали 8 тис. 340 осіб — в лапи силовиків потрапили як ті, хто вийшов на підтримку Навального, так і зовсім випадкові люди. У поліцейських були закриті номерні знаки на формі, а частина силовиків, за білоруським прикладом, не мала жодної ідентифікації.

 

Обурені, але хочуть російського газу

Перша міжнародна реакція на вирок Московського суду надійшла буквально через кілька хвилин після його оголошення.

 

Глава МЗС ФРН Хайко Маас закликав до звільнення Олексія Навального. Як ідеться в опублікованій на офіційній сторінці МЗС Німеччини в «Твіттері» заяві, дипломат назвав вирок «жорстким ударом по чітко прописаних і захищених законом правах та принципу правової держави в Росії».

 

«Європейський суд із прав людини ще в 2017 році розкритикував цей процес як свавільний. Олексій Навальний має бути негайно звільнений», — заявив він.

 

Глава МЗС Британії Домінік Рааб виступив з аналогічним закликом звільнити Навального, а також усіх затриманих в останні два тижні учасників неузгоджених акцій. «Сьогоднішнє помилкове рішення суду показує, що Росія не виконує найелементарніші зобов’язання, які покладаються на будь­якого відповідального члена міжнародного співтовариства», — написав він у «Твіттері».

 

Президент Франції Емманюель Макрон закликав негайно звільнити Олексія Навального, наголосивши, що політичні розбіжності не є злочином. США закликали до «негайного і безумовного звільнення» Навального.

 

Про це заявив американський держсекретар Ентоні Блінкен, повідомивши про «глибоку стурбованість» Вашингтона діями влади РФ щодо опозиціонера. А комісар Ради Європи з прав людини у своїй заяві наголосив, що російська влада цим рішенням не тільки посилює порушення прав людини в Росії, а й підриває цілісність європейської системи захисту прав людини.

 

Міжнародна правозахисна організація AmnestyInternationalназвала вирок Навальному політично мотивованим. «Сьогоднішнє рішення суду є останнім свідченням того, що російська влада остаточно розв’язала собі руки, відчайдушно намагаючись змусити замовкнути своїх критиків», — заявила директор російського представництва «Міжнародної амністії» Наталія Звягіна.

 

Рішення російської влади у справі Олексія Навального засудив також Європейський Союз, назвавши його політично мотивованим.

 

«Європейський Союз послідовно закликає російську владу дотримуватися національних та міжнародних зобов’язань у сфері поваги до прав людини та їх гарантування і рівності перед законом, у тому числі права на чесний судовий розгляд», — йдеться в заяві, яку від імені євроспільноти оприлюднив очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

 

Проте в документі ЄС немає згадки про можливі санкції проти Росії, незважаючи на те, що цю тему обговорювали між собою країни ЄС у Брюсселі. За неофіційною інформацією Польського пресового агентства, проти появи цього слова у спільній заяві були, зокрема, Німеччина та Франція.

 

Справою засудження Навального міністри євросоюзних країн мають займатися на найближчому засіданні Ради закордонних справ ЄС. А в цей час глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, який висловив «занепокоєння» поводженням із Навальним, полетить до Москви на переговори з Путіним про нормалізацію відносин.

 

А поки німецькі політики висловлюють «стурбованість і обурення» з приводу вироку Навальному, вони й надалі відстоюють будівництво «Північного потоку­2».

 

Як заявив у середу на урядовій пресконференції в Берліні офіційний представник канцлера Німеччини Штеффен Зайберт, уряд готовий до запровадження додаткових санкцій щодо Росії за поводження з Навальним. Водночас він зауважив, що ставлення Німеччини до питання добудови «Північного потоку­2» не змінилося.

 

«Позиція уряду відома і не змінилася», — наголосив Зайберт.

 

За його словами, уряд розглядає цей майже добудований газогін між Росією і Німечиною як економічний проєкт.