Кремль обрав абхазький варіант розвитку подій на Донбасі

03.02.2021
Кремль обрав абхазький варіант розвитку подій на Донбасі

схрон боєприпасів невдовзі ліквідували. (Фото пресгрупи ООС.)

У перші дні лютого окупанти знову традиційно порушили режим припинення вогню — п’ять разів обстрілявши позиції українських воїнів. Так, у передмісті Авдіївки, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», збройні формування Російської Федерації відкривали вогонь з автоматичного станкового, ручного протитанкового та підствольного гранатометів. Біля населеного пункту Пищевик окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів, а неподалік Новомихайлівки — зі стрілецької зброї.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з автоматичного станкового та станкового протитанкового гранатометів, великокаліберних кулеметiв i стрілецької зброї поблизу Південного.


Про всі факти порушень режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат серед наших захисників немає.
Упродовж ранку 2 лютого порушень режиму припинення вогню не було зафіксовано.


Набула розголосу НП, що сталася на передовій ще 28 січня. Тоді на Донбасі зник український військовослужбовець. Інцидент стався, коли він перебував на чергуванні в зоні бойових дій. Як повідомили у пресслужбі оперативно-тактичного угруповання «Схід», перед зникненням боєць перебував на одному зi взводних опорних пунктів. Примітний той факт, що зброя і патрони залишилися на місці. У штабі оприлюднили інформацію про те, що наразі військовий перебуває на окупованій частині Донбасу, й додали, що всі обставини з’ясовуються.


А навздогін проведеному нещодавно «інтеграційному форуму «Русский Донбасс» в окупованому Росією Донецьку представник окремих районів Донецької області в Тристороннiй контактній групі в Мінську Сергій Гармаш, заявив: «Форум» цікавий у тому плані, що позначив дві чіткі тенденції: перша — Росія не має наміру приєднувати до себе цей регіон де-юре, а друга — Кремль обрав абхазький варіант розвитку конфлікту на Донбасі, тобто інтеграцію його де-факто. На практиці це буде виражатися в поголовній видачі паспортів «ДНР» — «ЛНР», а потім і російських; розрив усіх зв’язків місцевого населення з Україною; зменшенні кількості населення (тут і ковід у нагоді); витісненні всіх політично неблагонадійних і штучному створенні ідеологічно й етнічно монолітного «російського народу Донбасу».


Сергій Гармаш також пояснив: «якщо на сьогодні тези Кремля про «внутрішньоукраїнський конфлікт» викликають лише посмішку, оскільки для внутрішнього конфлікту немає ні національного, ні релігійного, ні будь-якого іншого підґрунтя, то зараз під цю тезу створюється «наукова» та фактична основа — населення регіону позиціонують як якийсь окремий від українського, «російський народ Донбасу». Для цього фальсифікується і зов­сім ще недавня історія».

ВИЛУЧЕННЯ МІНІ АРСЕНАЛУ

Днями співробітники оперативної групи військової контррозвідки Служби безпеки України при штабі ОТУ «Північ» отримали та реалізували оперативну інформацію щодо незаконного та безконтрольного зберігання значної кількості боєприпасів у занедбаній промисловій будівлі неподалік Вуглегірської ТЕС (м. Світлодарськ Донецької області).


Спільно з працівниками Національної поліції України було проведено огляд будівлі, в результаті якого виявлено та вилучено мініарсенал військових засобів ураження.

 

Зокрема, хтось припас собі — постріл ПГ-9С (246 од.) та порохової частини до них (300 шт.), десятки одиниць різних порохових зарядів, бронебійно-запально-трасуючих куль (БЗТ) 12,7 мм — 166 од., іншого калібру — 289 од., модернізованих запальних куль (МДЗ) 14,5 мм — 192 од.