Бойовики ОРДЛО продовжують зазіхати на нові території України

02.02.2021
Бойовики ОРДЛО продовжують зазіхати на нові території України

Захисники України вгамовують "апетити" ворога вогнем у відповідь.

Уже станом на ранок 1 лютого на фронті було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: поблизу Авдіївки, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», ворог відкривав неприцільний обстріл у бік наших позицій iз ручного протитанкового та підствольного гранатометів.


А 31 січня окупанти дев’ять разів обстріляли позиції українських захисників. У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», поблизу населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська відкривали вогонь iз міномета 120-го калібру, автоматичних станкових, станкових протитанкових та підствольних гранатометів, а також великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

 

Для коригування вогню противник використав безпілотний літальний апарат типу «Крило», який вчасно був придушений засобами радіоелектронної боротьби, що унеможливило його подальше застосування.


Неподалік Лебединського збройні формування РФ здійснили провокаційний обстріл із міномета 82-го калібру, а біля населеного пункту Піски — з автоматичних станкових гранатометів. Поблизу Опитного ворог випустив кілька черг у бік українських позицій зі стрілецької зброї, а в передмісті Авдіївки — ще й iз великокаліберного кулемета.


Бойових втрат серед наших захисників в останній день січня не було. Проте в попередні дні їх уникнути на «передку» не вдалося: 29 січня неподалік населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, двоє українських воїнів отримали осколкові поранення через те, що російсько-окупаційні війська застосували безпілотний літальний апарат типу «квадрокоптер» та скинули два постріли ВОГ-17 над позиціями Об’єднаних сил.

 

А 30 січня перестало битися серце воїна Романа Дзюбенка — український захисник помер у лікарні: у Станично-Луганському районі на Донбасі він був тяжко поранений ворожим снайпером.
Про всі факти порушень режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ.


Тим часом наприкінці минулого тижня в окупованому Донецьку відбувся так званий «форум» за участю представників «місцевої влади», російських політиків і пропагандистів, на якому керівництво терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР» представило так звану доктрину «Російський Донбас», яка передбачає захоплення всіх територій Донецької та Луганської областей України. Доктрина бойовиків включає сім кроків, які окупанти планують виконати в «найближчій перспективі».


У доктрині не вказане завдання про входження підконтрольних бойовикам територій до складу Росії, але зазначений намір домогтися «поглибленої економічної інтеграції з Росією» та «комплексної інтеграції підприємств Донбасу з російською промисловістю».

 

Ще одним кроком значиться «інтенсифікація соціокультурних, науково-освітніх та інших зв’язків між ДНР, ЛНР та РФ».


Як заявив радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович, доктрину було презентовано як «ідеологічне обґрунтування культури і цінностей «русского мiра» як «об’єднавчого начала Росії та Донбасу». У цьому «документі» самопроголошені утворення на окупованих територіях називають нібито російськими національними державами.

 

«Якщо повернутися від ідеології до сьогоднішньої політичної практики, то доктрина «русского мiра»/Донбасса», з документально оформленою метою ліквідації України, — це прямий, пряміше нікуди, підрив Мінських і всього іншого пулу нормандських угод», — додав радник української делегації в ТКГ.