Вакцинація від коронавірусу: Зе-влада обіцяє старт кампанії у середині лютого

02.02.2021

Найменша кількість хворих на COVID-19 із серпня  зафіксована в Україні за добу 31 січня, а саме — 2 тис. 30 випадків.

 

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у «Фейсбуцi». Найбільше нових випадків виявили в Києві, Івано-Франківській, Миколаївській, Львівській та Закарпатській областях.


Стало відомо, що вже за два тижні Україна має отримати перші партії вакцини. У Європейському Союзі вже привітали виділення Україні вакцини компанії «Пфайзер». Препарат нададуть у рамках програми COVAX.

 

У лютому наша держава має отримати 117 тисяч доз препарату від цієї компанії. Також упродовж першого півріччя Україні планують надати від двох до майже чоти­рьох мільйонів доз препарату від «АстраЗенека».


Крім того, Україна стала учасником глобальної ініціативи ВООЗ із вакцинації — GAVI-альянсу, в рамках якого передбачається забезпечення 20% нашого населення вакциною проти COVID-19.

 

У переліку ініціативи COVAX — вакцини Pfizer, AstraZeneca, Novavax, Moderna тощо. Вакцини з цієї ініціативи для 20% населення Україна отримає безплатно, а надалі зможе закуповувати їх за зниженою ціною.


В уряді запевняють, що імунізація населення стартує вже в середині цього місяця. Вакцинація проходитиме в кілька етапів. Перші в черзі на щеплення — працівники медичних лабораторій, співробітники «швидких», люди, які перебувають в інтернатах та будинках для літніх, а також військові, що воюють на Донбасі.


«Вакцинація проти COVID-19 в Україні буде безплатною. Це саме та турбота, той захист, які повинна надати держава громадянину в час пандемії, від якої потерпає весь світ. Не знаю, скільки коштуватиме вакцина у приватних лікарнях, але для більшості українців ця профілактика може вдарити по гаманцю. А вакцина проти COVID-19 не те, на чому має заробляти держава», — заявив президент Володимир Зеленський.


Водночас Україна опинилася серед десяти країн світу з найгіршою реакцією на пандемію коронавірусу. Наша держава посіла 90-те місце в рейтингу з 98 можливих. Про це свідчить дослі­дження Австралійського інституту Льове.

 

За його даними, найгірше на пандемію відреагувала Бразилія. Внизу рейтингу також опинилися США, Іран, Колумбія та Мексика. Росія — на 76-му місці. У дослідженні оцінювали реакцію влади на пандемію впродовж 9 місяців після виявлення першої сотні заражень.

 

Лідером — тобто країною з найкращою реакцією на ковід — стала Нова Зеландія. На 2-му місці — В’єтнам, а на третьому — Тайвань. Китай із цього рейтингу вилучили через відсутнiсть даних про кількість тестувань.