Школа грошей не потребує? Місцеві чиновники не витратили понад 5 виділених на освіту мільярдів

02.02.2021

Дефіцит державного бюджету України в 2020 році, за підрахунками голови Рахункової палати України Валерія Пацкана, зріс у 2,7 раза в порівнянні з 2019 роком і склав 217 млрд грн.

 

Це, за його словами, рекордний показник за останні 10 років.


При цьому ситуація виявилася трохи кращою, ніж перед­бачали раніше, і дефіцит виявився на 27,8%, або на 83,4 млрд грн, меншим від запланованого. Зменшенню дефіциту сприяло невиконання плану витрат держбюджету на 5%, або на 67,3 млрд грн. Це дозволило зберегти дефіцит у встановлених законом межах у 298 млрд грн.


Серед невитрачених коштів, за інформацією Державної казначейської служби, — 5,3 млрд грн невикористаних залишків освітньої субвенції, яка спрямовується місцевим бю­джетам на заробітну плату педагогічних працівників установ загальної середньої освіти.


Як заявив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, залишки освітньої субвенції в 24 обласних бюджетах становлять 1,6 млрд грн, в 401 районному бюджеті — 1,3 млрд грн, в 100 бюджетах міст обласного значення — 0,7 млрд грн, у 776 бюджетах ОТГ — 1,7 млрд грн. І лише в 209 громадах витратили всі кошти, спрямовані на освітні субвенції.


«Залишки освітньої субвенції — це той ресурс, який повинен бути спрямований органами місцевого самоврядування на підвищення якості освіти та забезпечення належного доступу до нього. Поки не може не турбувати те, що, наприклад, за інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, в 2020 році 38% випускників здали ЗНО з української мови на початковому і середньому рівнях», — зазначив Єрмоличев, додавши, що за результатами аналізу мережі закладів загальної середньої освіти встановлено неефективне використання бюджетних коштів в обсязі понад 1,5 млрд грн у 2020 році, коли надлишково профінансували понад 4 тис. шкільних класів. За словами чиновника, йдеться, зокрема, про мережі малокомплектних шкіл.