Викладачка Драгоманова назвала Україну «фашистською»: мовний омбудсмен вимагає втрутитися правоохоронців

29.01.2021
Викладачка Драгоманова назвала Україну «фашистською»: мовний омбудсмен вимагає втрутитися правоохоронців

Викладачка Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко.

«Онкохвора американська колонія». Саме так назвала Україну викладачка Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко.

 

Про це вона написала на своїй сторінці у «Фейсбуці».

 

Допис професорки з’явився 18 січня, після впровадження мовної норми про перехід сфери обслуговування на українську мову. Вона вважає, що такі нововведення є нічим іншим як «звичайним фашизмом».


Відреагував на таку позицію викладачки Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Зазначив: на такі заяви мають відреагувати правоохоронні органи.

 

«Зважаючи на те, що такі заяви були раніше, мені здається, що це один із прикладів протиправних дій громадян України. Тому я впевнений, що на цю та на інші заяви, які лунали останнім часом, правоохоронці зобов’язані звернути увагу», — сказав Кремінь.

 

Уповноважений припустив, що Більченко діяла, як один з інтернет-агітаторів, що мали на меті реалізувати діяльність, керовану ззовні.

 

За його словами, аналогічні заяви — це один із прикладів так званого флешмобу на захист російськомовних громадян, ретрансльований із проросійських і російських телеканалів. На його думку, особиста ініціатива Більченко, схоже, була з деструктивною метою — розпалити міжнаціональну ворожнечу за мовною ознакою.


Також свою позицію висловили в Міністер­стві освіти та науки. Там закликали поважати тему мови та не доводити дискусії до абсурду. «Усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду. І повинні мати винятково риторику поваги, незалежно від позиції. А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою невід’ємною національною рисою»,— зазначили у МОН.


Голова профспілкової організації працівників НПУ імені Драгоманова, професор Іван Горбачук повідомив, що ситуацію навколо допису Більченко стосовно української мови розгляне профспілковий комітет вишу, комісія з академічної етики, після чого відбудуться слухання з цього питання на засіданні Вченої ради університету.

 

За словами Горбачука, такі висловлювання зустріли рішуче несприйняття з боку керівництва університету. Водночас він наголосив, що, «попри гостроту питання, значний суспільний резонанс i шкоду іміджу закладу, університет буде діяти відповідно до чинного законодавства».

 

Сама Більченко має в активі майже 20 років наукової роботи в університеті імені Драгоманова. Під час подій на Майдані у 2014 році викладачка писала вірші, в тому числі на підтримку протестувальників.

 

Вона також була волонтеркою і сама визнавала в інтерв’ю 2017 року, що допомагала українським військовим на Донбасі та навіть Правому сектору. Та згодом, за її словами, вона хоч і не розчарувалась в ідеалах Майдану, але з якогось дива «перейшла на радикальну антивоєнну позицію».

 


Нагадаємо, з 16 січня сфера обслуговування повністю перейшла на українську мову. Спілкуватися з клієнтом чи покупцем персонал повинен винятково українською. Перейти на іншу мову можна тільки на прохання відвідувача. Всю інформацію про свою продукцію виробники також повинні надавати тільки державною мовою. Однак ці дані можуть дублюватися й іншою мовою.