Уже в лютому Україна очікує на мільйон вакцин від COVID-19: холодильників досі бракує

27.01.2021
Уже в лютому Україна очікує на мільйон вакцин від COVID-19: холодильників досі бракує

А я щеплень не боюсь?

Українці й досі не знають, якою вакциною проводитимуть щеплення.

 

У Міністерстві охорони здоров’я пообіцяли, що вже в лютому до країни надійде не один препарат від COVID-19. Однак, що це буде за продукт, поки не повідомляють.

 

Поки ж МОЗ — в очікуванні поставки китайської вакцини виробництва «Сіновак». Маємо отримати 700 тисяч доз цього препарату та ще 210 тисяч доз від компанії «Пфайзер» — у рамках програми «Ковакс».


У своєму зверненні до громадян президент України Володимир Зеленський гарантував наступного місяця надходження мільйона вакцин від коронавірусу, однак виробника не назвав. «Уже в лютому почнеться вакцинація. Ми очікуємо, що незабаром в Україну надійде мільйон доз вакцини. Перший мільйон. Від провідної міжнародної компанії. Деталі зможемо озвучити найближчим часом», — туманно заявив глава дер­жави.


Цікаво, що, згідно з останніми опитуваннями Харківського інституту соціальних досліджень, лише 6% українців довіряють Китаю як виробнику вакцини. Водночас кожен другий громадянин нашої країни не готовий вакцинуватися взагалі.

 

Тим часом у парламентській опозиції представили стратегічний план боротьби з коронавірусом. Там закликали провести масову вакцинацію та тотальне тестування українців до вересня цього року. Однак додали, що вакцина має бути безпечною.


А от міський голова Києва Віталій Кличко запевняє, що столиця вже в лютому отримає вакцину від COVID-19, і для цього міська влада залучає всі можливі особисті контакти та співпрацю з міжнародними партнерами. «Я переконаний, що в наступні декілька тижнів кияни зможуть отримати вакцину», — зазначив градоначальник. За його словами, Київ веде переговори з кількома виробниками.

 

«Ми використовуємо всі зв’язки, які на сьогодні існують, спілкуємося з європейськими, американськими компаніями, що відомі у світі, для того, щоб у найближчі тижні отримати вакцини від постачальників. Це ми говоримо зараз про один мільйон доз. І приблизно (якщо дві дози на людину) пів мільйона людей зможуть її отримати», — розповів Кличко.

 

Він пояснив, що щеплення зможуть отримати в першу чергу медики та освітяни, а також люди похилого віку. Віталій Кличко також наголосив, що в Києві, на відміну від низки регіонів, уже готова інфраструктура для вакцинації. Адже, нагадаємо, низка областей України не має відповідних холодильників для зберігання вакцини.


Зазначимо, що торік із держбюджету так і не використали понад 67 млрд грн. Найбільше коштів не освоїли саме в Міністерстві охорони здоров’я та Мінсоцполітики. Ці гроші мали піти, зокрема, на закупівлю засобів захисту, тестів, медичного обладнання. Крім того, за даними Рахункової палати, з ковід-фонду торік не використали понад 100 млн грн, передбачених на доплати медикам. Це більш ніж третина від запланованої суми.

 

«За ці кошти планували здійснити доплати (в середньому 2 тис. 600 грн на особу) більш як для 26 тис. медиків у 100 закладах охорони здоров’я у вересні-грудні 2020 року. За фактом, на доплати МОЗ направило тільки 221 млн грн, але для 192 медустанов. Шкода, що медики, які сьогодні перебувають на передовій і рятують життя українців, не отримали належної фінансової підтримки, тим більше що гроші на це були передбачені. І тут виникає питання до МОЗу: чому так сталося?» — написав у «Фейсбуці» голова Рахункової палати Валерій Пацкан.