Кінець локдауну: головні результати та як житимемо далі

26.01.2021

Попрощалися з локдауном. Відучора в Україні зупинили жорсткий карантин, який запровадили з 8 січня.

 

Тепер уся країна повернулася до обмежень так званої «помаранчевої зони». Роботу почали непродовольчі магазини, музеї, виставки, кінотеатри, театри, фітнес-клуби та спортзали, однак з обмеженою кількістю відвідувачів. Натомість у пасажирському транспорті мають бути зайняті лише сидячі місця.

 

Ця рекомендація не стосується метро. Заклади громадського харчування не працюватимуть із 23-ї до 7-ї ранку.

 

Також заборонено планову госпіталізацію. У розважальних закладах, кафе та ресторанах під забороною банкети, святкові заходи та публічні події.

 

За інформацією міністра охорони здоров’я Максима Степанова, завдяки локдауну вдалося розвантажити медичну систему, таким чином посилений карантин допоміг стабілізувати ситуацію з коронавірусом після свят. Однак остаточно говорити про підсумки локдауну можна буде трохи згодом.

 

«Спільно нам удалося стабілізувати ситуацію й розвантажити нашу медичну систему та медпрацівників. Якщо на початок грудня показник пацієнтів із підтвердженим COVID-19 або підозрою на хворобу становив приблизно 29 тисяч, то на сьогодні ця цифра — 18 тис. 651 людина», — підсумував міністр.


А от навесні введення жорстких карантинних обмежень в Україні не очікується. Очільник МОЗу зазначив, що для цього й було запрова­джено локдаун із 8 по 24 січня.

 

За словами міністра, вибирали дати для жорсткого карантину, враховуючи період найменшої активності в економіці. Тож стратегія міністерства полягає в тому, що тепер країна повертається до режиму, що діяв до 8 січня. Водночас показник захворюваності на коронавірус в Україні в п’ять разів вище норми.

 

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я. Найгіршу ситуацію із захворюваністю зафіксовано в Запорізькій, Миколаївській i Черкаській областях. Найкраща ж — у Кіровоградській, Херсонській областях і в Києві. Крім того, в Україні й далі скорочується заповненість лікарняних ліжок для хворих на ковід. На 24 січня в країні було зайнято 27,4% ліжок. У Києві заповнено 28% лікарняних місць. Усього в країні введено вже понад 66 тисяч лiжок.


А впродовж тижня в регіонах України остаточно вирішать, за яким типом навчання навчатимуться школярі. Приміром, у столичних школах готуються до змішаного навчання в тому разі, якщо епідемічна ситуація погіршиться.

 

Як пояснють у КМДА, на дистанційне навчання відправлятимуть не всіх школярів, а за потреби — окремі класи, або закриватимуть на карантин окремі школи.

 

Загалом же за минулу добу зафіксували лише дві з половиною тисячі нових випадків коронавірусу в Україні. Це найменший показник із 14 вересня, коли було підтверджено таку ж кількість нових інфікованих. Утім варто відзначити, що тестувань було проведено за добу менш ніж 14 тисяч.