Їх «мало», але Кремль боїться: в акціях на підтримку Навального взяли участь понад 110 тисяч росіян

26.01.2021
Їх «мало», але Кремль боїться: в акціях на підтримку Навального взяли участь понад 110 тисяч росіян

Суботні виступи в Росії стали наймасовішими за багато років.

У ЄС, США та Великій Британії засудили застосування сили до демонстрантів на мітингах минулої суботи в Росії, які відбулися під гаслом «Росія без Путіна» та з вимогами звільнити опозиційного політика Олексія Навального, заарештованого на 30 діб при поверненні в Москву з Німеччини.

 

Там, нагадаємо, опозиціонер перебував на лікуванні після спроби отруєння бойовою речовиною з групи «Новачок».


Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель засудив застосування сили щодо учасників акції на підтримку Олексія Навального. Боррель розкритикував затримання демонстрантів та «непропорційне застосування сили».

 

За його словами, міністри закордонних справ країн ЄС 25 січня обговорять подальші кроки блоку стосовно Росії з огляду на арешт Навального та подальший розвиток подій. Європарламент планує ухвалити додаткові санкції проти газопроводу «Північний потік-2» за жорстокі дії російської влади.


Державний департамент США також різко відреагував на події в РФ. «Сполучені Штати рішуче засуджують жорстку тактику стосовно демонстрантів та журналістів на цих вихідних у містах Росії», — йдеться у заяві речника відомства. У Держдепі закликали звільнити всіх, хто «був затриманий за реалізацію своїх загальних прав», а також «негайно та без будь-яких умов» звільнити Олексія Навального.


Міністерство закордонних справ України також засудило насильство з боку російських силовиків проти мирних учасників акцій. Про це йдеться в поширеній заяві пресслужби МЗС України.

 

«Україна рішуче засу­джує насильство проти мирних учасників акцій протесту і затримання представників російської опозиції. Громадяни Росії заслуговують на уряд, який буде здатним забезпечити рівність перед законом, можливість реалізувати свої права і свободи, а також поважатиме права людини в інших країнах світу та на окупованих Росією територіях», — наголошується в повідомленні. У МЗС України також зазначили, що влада РФ і надалі застосовує утиски проти тих, хто не згоден із репресивною політикою Кремля.


У суботніх демонстраціях, що відбулися у 140 російських містах, участь взяло понад 110 тисяч осіб. Найбільшими за чисельністю були протестні акції в Москві (проєкт «Білий лічильник» оцінив число тих, хто вийшов на вулиці, в 20 тисяч осіб) та Санкт-Петербурзі. 3618 затриманих нарахував по всій країні портал «ОВД-Інфо», що збирає дані про дії силовиків на публічних акціях і координує правову допомогу затриманим.


У сучасній історії Росії, як зазначають ЗМІ, такого числа затримань на масових акціях іще не було. У Москві в суботу було затримано 1429 осіб. У Санкт-Петербурзі — 543. Близько сотні затримано в кожному з таких міст: в Казані, Новосибірську, Воронежі та Нижньому Новгороді.

 

Від 40 до 65 затриманих у Хабаровську, Сочі, Самарі, Ставрополі, Брянську і Красноярську. Акція, що пройшла без узгодження з владою, стала найбільшим протестним виступом у Росії за багато років.


Незалежна профспілка журналістів і працівників ЗМІ повідомила, що на суботніх акціях від дій силовиків постраждали 52 журналісти.


Тим часом правоохоронні органи РФ порушили понад десять кримінальних справ уже в суботу ввечері «за підсумками» акції 23 січня. Справи порушені за статтями про застосування насильства до співробітників правоохоронних органів (їх закидали сніжками), про заклики до масових заворушень, умисне пошкодження майна і хуліганство. Напередодні акції 23 січня СК РФ порушив справу за статтею про залучення неповнолітніх у масові акції.


Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував акції протесту, які прокотилися по всій країні. У Кремлі вважають, що мітинги були нечисленні, а влаш­товують їх, щоб «розгойдати ситуацію».

 

Про це він сказав у неділю, 24 січня, в ефірі телеканала «Росія 1». Коментуючи розслідування Навального про палац для Путіна, Пєсков заявив, що «це вигідно тим, хто хоче далі розгойдати ситуацію». Однак, на думку прессекретаря, в опонентів нічого не вийде, бо «на незаконні акції вийшло мало людей, багато людей голосують за Путіна. Якщо цифри порівняти, то зрозумієте, наскільки це мало людей»...


«Скіпетр» путінської влади — йоршик для унітазу.
Фото з сайта memepedia.ru.

ДО РЕЧІ

Акції протесту активізували російську молодь, зауважують соціологи. Портал «Відкриті медіа» повідомляє, що близько 42% учасників суботніх протестів досі ніколи не брали участь у демонстраціях та громадських акціях. Найбільшою віковою групою серед демонстрантів у Москві були люди віком від 25 до 35 років, пенсіонерів було 7%, а неповнолітніх — 4%.


Каталізатором для активних протестів населення та жорстокої реакції влади став фільм-розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального «Палац для Путіна. Історія найбільшого хабара». Його виклали на Youtube 19 січня, тобто на другий день після арешту Навального.

 

Вже на ранок понеділка, 25 січня, фільм набрав понад 85 млн переглядів і понад 1,4 млн коментарів (зазвичай такі перегляди здатні збирати кліпи мегапопулярних виконавців, а от для майже двогодинного російськомовного політичного контенту це рекорд). Мемом із цього фільму вже став йоршик для унітазу, придбаний для приміщень винного заводу Путіна за 700 євро.

 

Цей «скіпетр» назвали символом влади Путіна, і саме з туалетними йоршиками в руках багато росіян вийшли на акції протесту. Українські користувачі, порівнюючи розкіш путінського палацу і Межигір’я, пишуть, що «Янукович зі своїм золотим батоном нервово курить в стороні».