Будь-яка забаганка за ваші гроші: як формуються захмарні тарифи для українців

26.01.2021
Будь-яка забаганка за ваші гроші: як формуються захмарні тарифи для українців

Учасники акції протесту заявили, що анонсоване прем’єр-міністром України зниження ціни на природний газ — це черговий фарс влади. (Фото автора.)

Триває «тарифний» бунт: протестувальники знову перекривають дороги

Попри зниження температури, минулого тижня полтавці знову зібралися біля стін будівлі облдержадміністрації та обласної ради.

 

Цього разу озброїлися ще більшою кількістю плакатів: «Ні — змові влади з олігархами!», «Скасувати плату за транспортування газу!», «Облгази — в державну власність», «Ні — владі монополій!», «Коболєв, Вітренко, у відставку!», «Українцям — український газ», «Ми за вас голосували — не робіть нас жебраками» тощо.

 

Обурені люди говорили, що після оплати за «комуналку» за новими тарифами лишаються взагалі без засобів до існування.

 

«Маючи 53 роки робочого стажу, отримую пенсію в розмірі 2 тисячі 900 гривень — добре, що в січні добавили аж 245 гривень. При цьому маю заплатити за газове опалення оселі 2 тисячі 400 гривень та плюс 300 гривень за транспортування газу, — поділилася зі мною одна з протестувальниць, котра не побажала назватися. — Скажіть, на що мені витратити гроші, що залишаться: на їжу чи таблетки?»


«Політикою цієї антинародної влади є знищення української нації через грабіжницькі тарифи, продаж землі, ліквідацію безплатної медицини, — зазначив у своєму виступі один з організаторів акцій протесту проти підвищення тарифів Роман Стегній.

 

— Наші вимоги незмінні: скасування ціни за транспортування нашого газу нашими трубами по нашій землі, відновлення пільгових 100 кіловат-годин електроенергії, заборона підвищення тарифів на послуги з централізованого опалення та постачання води. До того ж, вимагаємо відправити у відставку Кабінет Міністрів України, а також керівництво області за непрофесійність, що призвела до неправомірного підвищення тарифів. Ціна на український природний газ для населення не повинна перевищувати його собівартості».


«Ми з вами змусили депутатів облради зібратися на позачергову сесію. Так само й у Києві влада заворушилася через те, що люди піднялися по всій країні. Учора на сесії представники газорозподільних компаній звітували про свою діяльність, розказуючи, які вони «білі та пухнасті».

 

А коли депутати почали їх «бомбити», жодним чином не реагували. Тобто для них влада — не авторитет, бо за ними стоять олігархи, які витягують із кишень звичайних людей останні копійки. Дуже прикро, що депутати тільки тоді починають щось робити, коли ми виходимо на протести. А оці подачки уряду у вигляді зниження ціни на природний газ на 30 відсотків — це черговий фарс, бо цю знижку, без сумніву, заклали заздалегідь, розуміючи, що люди бунтуватимуть. Сьогодні вони хочуть розігнати нас по домівках, анонсуючи зниження тарифу. Не ведіться на це!» — закликав у своєму виступі активіст Олег Слизько.


Протестувальники, які брали слово, були одностайні в думці, що газорозподільні компанії вже зовсім знахабніли, закладаючи до тарифу надприбутки й борги за свою неефективну діяльність у попередні роки, а депутати обл­ради тільки на останній позачерговій сесії це з’ясували. Лише на деякий час мітингарі розгубилися й навіть посперечалися, що ж робити далі: одні хотіли, аби очільники обласної влади вийшли до народу, інші пропонували знову перекрити рух транспорту на дорогах. І тут у ситуацію втрутився екснардеп Сергій Каплін.


«Кілька років я говорю скрізь, де тільки можна, що ціна на природний газ завищена вчетверо-вп’ятеро. Ми маємо законне право використовувати український газ за собівартістю. А що робить прем’єр-міністр? Пропонує ціну на блакитне паливо знизити до 6,99 гривні за кубометр і при цьому вимагає, щоб за січень ми заплатили по 9,5 гривні. Це маніпуляція. Чи готові ви боротися за те, щоб нагорі скасували ці грабіжницькі тарифи? Повірте, як тільки перекриємо центральні автотраси в усій країні, це спрацює, — заявив колишній народний депутат України.

 

— Якщо ми хочемо добитися ціни на блакитне паливо в розмірі 2 гривні за кубометр, а також порядку в роботі газорозподільних компаній і головне — націоналізації «Полтавагазу», за що я зібрав 50 тисяч підписів, треба організувати систематичне перекриття руху транспорту на автошляху міжнародного значення Київ — Харків».


Також Сергій Каплін запропонував створити штаб із підготовки безстрокового перекриття згаданої автомагістралі й доручити координаторам провести інформаційну роботу серед населення в кожному дворі, а ще — у соцмережах, звернувшись і до жителів інших регіонів, аби й вони ініціювали подібні акції, — тільки так, мовляв, може спрацювати «тарифний» протест. На знак підтвердження своїх намірів учасники акції протесту рушили в напрямку Корпусного парку й у самісінькому центрі міста одночасно перекрили кілька доріг. Наступного разу домовилися блокувати рух транспорту на автодорозі Київ — Харків.
А невдовзі відбулося анонсоване перекриття згаданої автомагістралі. За порядком під час пікетування стежили співробітники поліції. Інша група мітингувальників традиційно зібралася біля будівлі облдержадміністрації та облради.

До тарифу можна закласти будь-які витрати газорозподільних компаній?

Напередодні депутати Полтавської обласної ради зібралися на позачергову сесію і ухвалили звернення до президента України, прем’єр-міністра й уряду в цілому, Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах економіки та комунальних послуг, із вимогою запровадити мораторій на підвищення з 1 січня 2021 року тарифу на послугу із транспортування енергоносіїв, провести перерахунки ціни на природний газ, розширити перелік громадян, які претендують на субсидію, тощо.


Представники газорозподільних компаній області звітували перед депутатами облради про те, наскільки обґрунтованими є тарифи на їхні послуги. І тут з’ясувалося багато цікавого.

 

Як зазначив представник АТ «Полтавагаз» — перший заступник голови правління, головний інженер Олександр Чухрай, розмір закладеного до тарифу прибутку компанії становить понад 99 мільйонів гривень (із них на інвестиційну програму планують витратити 26 мільйонів). Окрім усього, з огляду на те, що попередні роки діяльності були збитковими, до тарифу заклали 71 мільйон гривень компенсації збитків.

 

А ще ж, за словами Олександра Чухрая, треба й зарплати співробітникам підвищити (сума на винагороду за працю становить 36 відсотків у структурі тарифу), відшкодувати заборгованість перед АТ «Укртрансгаз», яке подало позов до господарського суду. Виходить, до тарифу можна закласти будь-які витрати компанії, переклавши їх на плечі споживачів.

 

До того ж депутати нагадали Олександру Чухраю про численні відключення житлових будинків та об’єктів соціальної сфери від газопостачання. А ще з’ясувалося, що й громадські слухання з питань формування тарифу на послугу з транспортування газу в компанії проводять лише формально, заради галочки.


Та чи не найбільше негативних емоцій у депутатів викликав звіт генерального директора АТ «Лубнигаз» Ігоря Кондратенка. Як відомо, саме через грубі порушення в діяльності цієї компанії найпершими вийшли на «тарифні» бунти лубенчани.

 

Тож до гендиректора АТ «Лубнигаз» у депутатів також було багато запитань. Найбільше ж обурення викликало те, що згадана компанія, яка має у своєму розпорядженні 4 тисячі кілометрів газових мереж і обслуговує приблизно 60 тисяч споживачів, заклала до тарифу прибуток у розмірі 100 мільйонів гривень! Депутати були одностайними в думці: мовляв, це нечувано — у період пандемії коронавірусної інфекції, кризи економіки, зубожіння простого люду закласти 100-мільйонний прибуток і при цьому стверджувати, що компанія має обґрунтований тариф.

 

«А за нашою інформацією, у вас закладений прибуток у розмірі 168 мільйонів гривень, — поправив представника АТ «Лубнигаз» голова обласної ради Олександр Біленький. — Оце вам справжні складові тарифу й пояснення того, чому наші люди страждають».


Обласна рада збирається звернутися до правоохоронних органів із метою перевірки або ж аудиту діяльності газорозподільних компаній, якщо йдеться про податкову чи фіскальну службу, аби зрозуміти, у який спосіб формується тариф і чому в нього закладено такий захмарний прибуток (щоправда, дещо оптимістичніша ситуація з ПрАТ «Кременчукгаз» — там підвищення тарифу не надто високе, і керівник підприємства на всі запитання депутатів та керівників області дав логічні відповіді).


До того ж Олександр Біленький акцентував, що за підсумками таких перевірок регулятор (НКРЕКП) може анулювати відповідну ліцензію, на основі якої суб’єкти господарювання здійснюють свою діяльність. Також він констатував, що існує така пропозиція керівника НКРЕКП: якщо газорозподільна компанія має менше 100 тисяч споживачів послуг — не запускати її на ринок.

 

Скажімо, в Полтавській області ПрАТ «Гадячгаз» має всього 22 тисячі споживачів послуг, АТ «Лубнигаз» — трохи більше 60 тисяч. Уже зараз таким мінікомпаніям регулятор не видає ліцензій.


А от депутат облради, голова правління АТ «Полтаваобленерго» Руслан Стройний запропонував скликати ще одну позачергову сесію, на якій заслухати інформацію щодо формування тарифів комунальними підприємствами облради «Полтававодоканал» та «Полтаватеплоенерго». Він пророкує: отримавши в лютому платіжки за тепло й воду, в яких будуть «намальовані» суми в розмірі 3-4 тисячі гривень, містяни знову вийдуть на вулицю.