Коронавірус в Україні: можливий локдаун після 24 січня, нові штами та штрафи бізнесу за людей без масок

15.01.2021

Локдаун можуть продовжити після 24 січня. У МОЗ заявили, що після новорічних свят iще не минув інкубаційний період.

 

Тож кількість інфікованих невдовзі може різко зрости, наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

 

Однак проти такої ініціативи вже виступили у Міністерстві культури. Водночас за попередню добу кількість інфікованих зросла більш як на тисячу осіб: було зафіксовано майже 8 тисяч інфікованих.


Із четверга в Україні почали штрафувати власників бізнесу за обслуговування клієнтів без масок. Заплатити за порушення доведеться, навіть якщо клієнта не попередять про обов’язкове носіння маски. Сума штрафу становитиме від 3,5 тис. до понад 5 тис. гривень. І поки частина громадян усе ще ігнорує носіння масок, в Україні виявили п’ять генотипів коронавірусної інфекції.

 

Про це повідомила директор Львівського обласного лабораторного центру епідеміолог Наталія Іванченко.

 

«На Львівщині не визначають різновиди коронавірусу, але позитивні зразки скеровують у Київ, у Центр громадського здоров’я, і вони для проведення секвенування ці зразки відправляють у референс-лабораторію Всесвітньої організації з охорони здоров’я. Звідти надійшла інформація, що в Україні виявлено п’ять генотипів коронавірусу, зокрема на Львівщині циркулює вірус лінії В 1.1, тобто китайського походження», — повідомила Іванченко.

 

За словами епідеміолога, подальші зразки теж відправлятимуть до референс-лабораторії для того, щоб дізнатися, які саме генетичні зв’язки відбулися та чи з’явився на Львівщині «британський» зразок коронавірусу.

 

«Це є надзвичайно дороговартісне та спеціалізоване дослідження, яке безпосередньо проводить референсна лабораторія ВООЗ, а нас інформує про результати», — додала епідеміолог.


Уже цього тижня ще одна країна, Албанія, розпочала щеплення від коронавірусу. 500 тисяч доз вакцини від американської фармацевтичної компанії Pfizer там отримали ще 1 січня. Таким же препаратом безплатно вакцинуватимуть і в Молдові.

 

Закуплять його державним коштом для всіх громадян. Перші дози «Пфайзера» Молдова отримає вже цього тижня, заявили в тамтешньому МОЗ.

 

Водночас у світових ЗМІ з’являєтья все більше інформації про низьку ефективність китайської вакцини «КоронаВак», яку Україна закупила для щеплень. Та міністр Степанов «заспокоює»: мовляв, якщо препарат буде неефективним, китайський виробник поверне Україні гроші.

 

«Навіть ефективності понад 50% достатньо для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів, які є у світі. Це стосується і ВООЗ та FDA щодо дозволу використання вакцини, тобто вона повинна мати ефективність понад 50%. Але ми заклали вищі вимоги до ефективності. У договорі з цим виробником вакцин зазначена ефективність на рівні не менше 70%», — додав очільник МОЗ. Прокоментував Степанов і скандал із реєстрацією російської вакцини «Супутник» в Україні.

 

Він запевнив, що дозволу харківській компанії «Біолік» на реалізацію препарату МОЗ не давав. Спроби реєстрації «Супутника» в Україні міністр назвав елементом російської політики і гібридної війни.