Доурізалися: на завершення капремонту Черкаського драмтеатру бракує ще 25 мільйонів

15.01.2021

Обіцяного відкриття Черкаського драматичного театру поки не буде.

 

Оскільки для завершення капітального ремонту, який триває тут більше п’яти років після того, як у театрі сталася масштабна пожежа і згоріло все включно з дахом, потрібно ще 25 мільйонів гривень.


«Це ті гроші, які були спочатку включені у проєкт відбудови театру, а потім кожен із голів обласної державної адміністрації цю суму скорочував і скорочував. Влада, наскільки мені відомо, відхрещується від цього, наполягаючи на тому, що «всі роботи завершені, згідно із затвердженим проєктом». Сумно і непрофесійно, як на мене», — коментує «Україні молодій» ситуацію, що склалася, актор Черкаського драматичного театру Олександр Гуменний, голова правління благодійного фонду «Черкаський театр».


За його словами, ці кошти необхідні для заміни тельферів, що піднімають штанкети, на яких, у свою чергу, тримається «одяг сцени» — куліси.


«На них підвішується світлове обладнання, інтермедійна або антрактова завіси, підвищуються та піднімаються чи опускаються під час вистави декорації або її елементи. Зараз із більш ніж 40 працює лише 15 і це є великою проблемою», — пояснює пан Олександр.


Він каже, що поведінка представників черкаської обласної влади, на жаль, укотре доводить те, що їм обласний драматичний театр, ви­бачте, «по цимбалах».


«Жоден із них ніколи навіть не цікавився специфікою роботи. Бо якби хоч раз поцікавилися та хоч трохи намагалися б вникнули в це, то, гадаю, питань про виключення бодай чогось насправді необхідного для театру не виникало б», — зазначає Олександр Гуменний.


До речі, наразі у Черкаському обласному драматичному театрі практично всі ремонтні роботи вже завершені. Готові до роботи глядацький зал, фойє, практично повністю завершено монтаж світла та звуку. Залишилося лише замінити ті самі тельфери, адже вік цих механізмів для підйому декорацій, завіс та вантажів нині перевалив за 50 років і вони є небезпечними для життя тих, хто виходитиме на цю сцену.


І поки це не буде зроблено, говорить директор драмтеатру Петро Ластівка, театр не можна відкривати.