Ціни вгору: очільники приватних транспортних компаній попередили про здорожчання проїзду

06.01.2021
Ціни вгору: очільники приватних транспортних компаній попередили про здорожчання проїзду

Дорого і незручно. (Фото з сайта espreso.tv.)

Епоха бідності, яку обіцяла нова влада викорінити ледь не одразу, вочевидь, міцно вкорінюється на вітчизняних теренах.

 

І новорічним «подарунком» українцям стануть не лише нові ціни у платіжках за комуналку, а й суттєве здорожчання проїзду в «маршрутках».


Про свої «наполеонівські» плани, які будуть втілені в життя вже в першому кварталі 2021 року, попередили деякі перевізники: як завжди, пальму першості тримає столиця — транспортні компанії Києва анонсували зростання цін із 8 до... 12 гривень.

 

Одним із таких піонерів-першопрохідців здорожчання в півтора раза стане столична компанія «Транс Груп», очолювана Володимиром Назаренком, його підприємство володіє 13 міськими та міжміськими маршрутами.


Як пояснюють транспортні «боси», штовхнуло їх на таке непопулярне рішення декілька причин, а саме: кількість пасажирів через карантин впала на 40-50%; перевізників зобов’язали безплатно перевозити додаткових пільговиків; «маршрутники» повинні встановити валідатори для єдиного квитка.


«У січні це буде фактично робота на збиток. Частина підприємств знову закриється, возити не буде кого. Протримаємося цей період, підрахуємо збитки, розробимо обґрунтування тарифу. Намагатимемося не піднімати ціну. Але якщо піднімати, то несуттєво, в середньому до 10 грн», — говорить голова Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Моїсеєнко.


За законом, організацією пасажирських перевезень займаються органи місцевого самоврядування. Це означає, що ціну на перевезення повинні встановлювати або хоча б погоджувати в органах місцевої влади.

 

Але в пресслужбі Київської міської державної адміністрації повідомили, що вартість перевезення в «маршрутках» вони не регулюють, а приватні перевізники, згідно з умовами договорів, повинні лише заздалегідь повідомляти їм про перегляд тарифів.


«Втішити» киян може хіба те, що не лише їм доведеться тягти додаткову фінансову лямку — зростання вартості проїзду загрожує не лише столиці. Ба, більше, як виявилося, деякі регіони навіть випередили Київ своєю ініціативою.

 

Приміром, перевізники із Сум ще 10 грудня звернулися до місцевої влади з проханням підняти ціну проїзду на період карантину. Мовляв, згідно з обмеженнями, можна перевозити пасажирів тільки на сидячих місцях, відповідно — прибуток менший. Наразі проїзд у «маршрутках» у місті коштує 7 гривень, а перевізники хочуть 9.


У деяких містах загалом карантин уже суттєво вплинув на вартість проїзду. Наприклад, у Чернівцях за час карантину ціну встигли підняти двічі. Ще наприкінці травня проїзд там подорожчав iз 5 до 7 гривень. А наприкінці жовтня ціну вирішили підвищити вдвічі — до 15, а на деяких маршрутах — і до 20 гривень.

 

Тоді вже втрутилася мерія і змусила маршрутників знизити вартість до 7 гривень.


Не інакше, як знахабнінням монополістів, незважаючи на всі їхнi пояснення, можна назвати здорожчання проїзду в «маршрутках». І, мабуть, владі на місцях час замислитися про розширення парку муніципального транспорту, ціну на проїзд у якому держава може регулювати й тримати в розумних межах.