Індекс «Олів’є»: новий рік почався для українців із величезного зростання цін

05.01.2021
Індекс «Олів’є»: новий рік почався для українців із величезного зростання цін

Перший день нового року подарував українцям не лише сподівання на кращі часи та ймовірність економічного зростання — у порівнянні з «найгіршим у їхньому житті» високосним 2020 роком.

 

Але й, як зауважили статисти та експерти, — ще й величезне зростання цін.


Життя у постковідному, як ми сподіваємося, 2021 році виявиться суттєво дорожчим, ніж було раніше.

 

І це — за умови сприятливого сценарію, що означатиме поступове скасування пандемічних обмежень. Якщо коронавірус і надалі вируватиме у світі, ситуація виглядатиме ще гіршою.

Салати стають недоступними

Утім, хвиля подорожчання почалася значно раніше, ніж перші дні 2021-го. Ще у листопаді — у порівнянні із жовтнем — споживчі ціни в Україні виросли на 1,3%, а інфляція за цей період склала 4,1%. При цьому, за даними Державної служби статистики, інфляція в річному вимірі у листопаді прискорилася до 3,8% з 2,6%.

 

Продукти харчування подорожчали на 1,5%: овочі — на 9,4%, яйця — на 6,4% і соняшникова олія — на 6,3%. Суттєво подорожчали житло, вода, електроенергія — на 8,0%, а газ — на 26,7%.


Перед новорічними святами експерти Інституту аграрної економіки порахували вартість їжі для новорічного столу української сім’ї з чотирьох осіб і виявили, що у порівнянні з минулим роком вона зросла на 5,3%.

 

Так, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійшлися нашим співвітчизникам у 159 грн. Це на 13,8% більше, ніж при святкуванні Нового 2020 року. Задоволення скуштувати «Оселедець під шубою» коштувало приблизно стільки ж, як і торік: 120 грн за півтора кілограма. А от м’ясні продукти за рік подорожчали на 10-30%.

Яйця і молоко: стати делікатесом

Серед лідерів подорожчання — курячі яйця. У порівнянні з весною-літом, коли десяток коштував менше однієї гривні, зараз за них треба заплатити понад 3 гривні, а подекуди і до чотирьох.


На початку 2021 року цілком може бути, що яйця коштуватимуть так само дорого, як і в грудні, або ціни ще зростуть. На думку галузевих експертів, цей продукт подорожчав через те, що зросли ціни на кормову сировину.

 

«Наприкінці 2020р. сталася нестабільність ринку сировини, тому це супроводжується стрімким зростанням цін зернових, таких як кукурудза, пшениця, і білкових: шрот, макуха сої та соняшнику — на тлі їхнього дефіциту, це стало причиною подорожчання і комбікормів, які займають до 70-75 відсотків собівартості виробництва продукції», — повідомили в Асоціації тваринників України.


За словами експертів, сьогодні фермери побоюються, що їм не вистачить корму. Тому деякі виробники скорочують поголів’я птиці, а деякі навіть змушені закриватися, щоб перечекати непередбачувані коливання. До кінця грудня собівартість виробництва яєць на підприємствах коливалася у межах 22 гривень за десяток, а кінцева ціна для споживачів починається від 30 гривень.


Що ж стосується найближчих перспектив, то виробники прогнозують подальше зростання цін. Як констатують в Асоціації, після новорічних свят попит споживачів знизиться, а ось ціна на яйця, ймовірно, зросте: у зв’язку із поступовим скороченням поголів’я птиці і продовженням зростання цін на ринку сировини. Станом на кінець минулого року виробництво яєць зменшилось на 2,2% — до 15,16 млрд штук. Сільськогосподарські підприємства отримали 8,26 млрд яєць, що на 3,2% менше, ніж торік, а господарства населення — 6,9 млрд штук — на 1% менше.


При цьому найбільше яєць за січень-листопад 2020 року отримали в Київській області: 3,19 млрд штук, що на 5,1% більше, ніж за аналогічний період 2019 року. На другому місці йде Хмельницька: 908,7 млн штук, на 3,9% менше, ніж торік, на третьому — Донецька: 861,1 млн штук, на 7,2% більше.


Радше за все дорожчатимуть і молокопродукти. Причина та ж сама: виробництво у нашій країні падає, а дефіцит стимулює ціни до зростання. За статистичними даними, за січень-листопад 2020 року виробництво молока в Україні скоротилося на 4,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, до 8,67 млн тонн. Сільськогосподарські підприємства виробили 2,53 млн тонн молока, що на 0,5% більше, ніж торік, а господарства населення — 6,14 млн тонн — на 5,9% менше.


Таким чином, падіння виробництва у нас продовжується вже кілька років поспіль. Так, за даними того ж Держстату, в січні-листопаді 2019 року в Україні було вироблено на 3,7% менше молока, ніж за аналогічний період 2018 року.

Електроенергія: дякуємо, що не в 2,5 раза!

Вельми неприємна новина для кожного з нас: платіжки за світло, які ми отримаємо вже через місяць, змусять неабияк засмутитися. Напередодні Нового року на засіданні уряду було ухвалено рішення про скасування так званого пільгового тарифу на електроенергію. Тож тепер вартість спожитого струму розраховуватимуть за єдиною ціною — 1,68 гривні за кВт/год.


У Міністерстві енергетики пояснили: вони продовжили термін дії положення, згідно з яким зберігається єдиний тариф 1,68 гривні за кВт/год, адже без нього ціна на електроенергію зросла б у понад як 2,5 раза: до 3,30 гривні за кіловат/годину.


Попередній, пільговий, тариф, як відомо, становив 90 копійок. Тобто якщо раніше ви платили за перші 100 кВт/год за тарифом 90 копійок, тобто 90 гривень, то зараз вам доведеться платити за єдиним тарифом — 168 гривень. Зростання становить 78 гривень.


Такий порядок діятиме тільки три місяці — до 31 березня. За цей час, як сказав в.о. керівника Міністерства енергетики України Юрій Вітренко, його відомство разом із Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, виробить новий варіант цього механізму. Яким він буде і чи діятиме в бік зниження, новий в.о. міністра не уточнив.

Дорога ти моя комуналко!

Очікують українці і суттєво дорожчого комірного. Зокрема, у січні прогнозують подорожчання газу.

 

«Блакитне паливо» для населення змінюватиме свою ціну практично щомісяця. І вже з 1 січня 2021 року газопостачальні компанії України підняли вартість. Паливо в середньому подорожчає на одну гривню за кубометр у порівнянні з ціною у грудні 2020 року. Найдорожче газ обійдеться клієнтам «Львівенергозбут»: ціна у січні складе 10,8 грн за кубометр, це на гривню більше за грудневий тариф.


У більшості ж облгаззбутів тарифи коливаються від 8,91 грн за кубометр до 9,93 гривні.


Подорожчає і доставка газу. У деяких регіонах ця послуга підніметься у ціні майже вдвічі. Зокрема, тариф «Київоблгазу» виросте з 0,81 грн до 1,55 грн за кубометр без ПДВ, «Київгазу» — з 0,28 грн до 0,32 грн, «Одесагазу» — з 0,79 грн до 0,89 грн, «Полтавагазу» — з 1,09 грн до 2,07 грн, «Херсонгазу» — з 0,94 грн до 1,8 грн, «Луганськгазу» — з 0,92 грн до 1,13 грн за кубометр.


Найдорожчий, з точки зору доставки, газ буде у тих абонентів, які користуються послугами компаній «Лубнигаз» — 2,62 грн і «Спектргаз» — 2,66 грн за кубометр. Якщо до вартості їх послуг додати ще й податки, то ціна доставки перевищить 3 грн за кубометр.


Подорожчає і холодна вода. НКРЕКП ще 20 листопада оприлюднила проєкт тарифів на водопостачання та водовідведення у 2021 році. У середньому подорожчання складе 10-15%.
Дорожчим стане і теплопостачання. Ціна обігріву наших помешкань зростала і до початку нового року, вже з перших чисел грудня. Постачальники пояснювали тенденцію подорожчанням газу, яке було зафіксовано в порівнянні з позаминулим роком. Так, наприклад, у грудні в Одесі тепло подорожчало на понад 25%: одна гігакалорія для населення тепер коштує 1813 грн замість 1474 грн 69 коп. Схожа ситуація і в Харкові: нові тарифи становитимуть 1748,47 грн за одну гігакалорію (зростання — 18,74%), а на гарячу воду — 92,87 грн за кубометр (зростання — 15,19%). Суттєво зріс тариф на опалення в Миколаєві: майже на дві тисячі гривень за гігакалорію.


У цих містах «новорічні подарунки» споживачі отримають уже за тиждень-другий. В інших, де ціни піднялися у січні, нові суми наші співгромадяни заплатять вже у лютому.

Доїхати і не розоритися

Подорожчає і транспорт: через карантинні обмеження перевізники опинилися на межі виживання і тепер прагнуть надолужити втрачене.

 

Передбачається, що ціна у столичних маршрутках вже у січні-березні 2021 року зросте з 8 до 12 гривень. Перевізники скаржаться: пасажиропотік у маршрутках у поточному році впав у середньому на 40%.


Перевізники вже заявляють: перед локдауном, який наразі заплановано на 8 січня, транспортні компанії звернуться до київської мерії, щоб узгодити графік перевезень і зменшити кількість рухомого складу, що працює на маршрутах. Оскільки, якщо залишити все як є, компанії, на їхню думку, можуть збанкрутувати.


Інші причини для подорожчання — перевізників зобов’язали безкоштовно перевозити додаткових пільговиків, столичні маршрутники повинні встановити валідатори для єдиного квитка та виконувати зобов’язання з оновлення рухомого складу. При цьому збитки їм наразі не планують компенсувати.


Схожі настрої панують і в регіонах. Про плани щодо підвищення цін на проїзд заявили в Хмельницькому та Житомирі.

«Алло, алло» спустошить кишені

Мобільні оператори «Київстар», «Водафон Україна» і «Лайфсел», а також оператор фіксованого телефонного зв’язку «Укртелеком» із січня 2021 року підвищили вартість пакетів послуг для ряду тарифних планів.

 

Так, у «Київстар» переглядають умови декількох старих контрактних тарифів, які були запущені близько трьох років тому і в яких весь цей час не змінювалися умови. Цим тарифами користується близько 1,5% абонентів «Київстар».


«Водафон» скасовує дешеві нішеві тарифи, які вже недоступні для підключення.

 

«З моменту запуску тарифів зросло споживання і збільшилося навантаження на мережу, відповідно, зростають витрати на підтримку інфраструктури та розширення ємності як у великих містах, так і в невеликих населених пунктах», — заявили в компанії і уточнили: вони інвестували близько 2,8 млрд грн у розширення мережі та збільшення її пропускної здатності. А тепер хочуть на цьому заробити.

Кидайте, поки не пізно

Подорожчають для українців і шкідливі звички. З 1 січня 2021 року в Україні знову зростуть ціни на сигарети — в черговий раз уряд збільшує ставки акцизного податку на тютюнові вироби. В середньому, акциз виросте на 20%, приблизно так само збільшиться і ціна на них.


Акциз на сигарети з фільтром і без фільтру зросте з 907,2 до 1088,64 грн за 1000 штук, тобто більш ніж на 180 грн. Акциз на сигари — з 1139,76 до 1367,71, тобто понад 200 грн за 1 кг.

 

Це означає, що сигарети, які зараз обходяться курцям у 45 грн, подорожчають до 54 грн, а сигарети по 60 гривень за пачку можуть подорожчати до 72 грн


Утім підняття цін буде не одномоментне, на цьому наполягають самі виробники, аби не втратити ринок. Адже українці можуть легко перейти на дешевий контрафакт. А тому подорожчання може розтягнутися на весь 2021 рік.


Також із початку 2021 року в Україні різко підскочить податок на тютюновмісні вироби для електронного нагріву: він зросте на 320%.