Ущипніть себе за ногу: про що можуть свідчити м’язові судоми та як їх позбутися

30.12.2020
Ущипніть себе за ногу: про що можуть свідчити м’язові судоми та як їх позбутися

Судоми можуть виникати через надмірні навантаження. Тому тренуйтеся без фанатизму. (Фото з сайта medaboutme.net.)

Напади різкого несподіваного болю у м’язах — так проявляють себе судоми.

 

Іноді вони стаються вночі, уві сні, часом — у воді, під час купання, створю­ючи серйозну загрозу життю.

 

Судоми можуть бути різних типів: ті, що трапляються через фізичні навантаження, через перевтому, від тривалого перебування на ногах.


«М’язові спазми можуть свідчити про дефіцит магнію в організмі, — пояснює сімейний лікар Ірина Наталич. — Причиною судом може виявитися також варикозна хвороба. Часто судоми трапляються уночі. Можуть бути одноразовими і хронічними.

 

У першому випадку причиною м’язового болю може бути незручна поза під час сну, переохолодження або сильна втома. Такі нечасті судоми зазвичай сигналізують про початок захворювання. У такому випадку необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і обстежити організм. Причиною дискомфорту можуть бути старі травми ніг або хребта, неврологічні захворювання, запальні процеси. Так може проявлятися початкова стадія цукрового діабету».


Магнію в організмі часто бракує під час вагітності, тривалого стресу, при прийомі медичних препаратів або при дотриманні білкової дієти. Як зарадити ситуації? Насамперед варто подумати про прийом вітамінного комплексу і спеціальних препаратів, що містять магній.

 

Лікарі радять додавати в раціон коріандр, петрушку, кріп і базилік. Багаті на магній авокадо, квасоля і сочевиця. А також чорний шоколад: у ста грамах цього смачного продукту міститься 200 мг магнію. У вашому раціоні повинні бути горіхи, висівки, вівсяна каша, банани, м’ясо, риба.


«Основне призначення магнію — допомога у засвоєнні організмом кальцію, — наголошує Ірина Наталич. — Тому приймати магній слід одночасно з кальцієвими препаратами. Магній впливає на роботу мозку, знижує високий кров’яний тиск і сприяє виведенню каменів iз жовчного міхура».


Як реагувати, коли трапляються судоми ніг? Найперше, за порадою фахівців, треба розслабити тіло — іноді напад судом можна відчути заздалегідь. У такому разі постарайтеся розслабити ногу. Якщо напад усе ж таки стався і судоми вже скували кінцівку, постарайтеся потягнути носок на себе, плавно відпустити його і знову натягнути. Якщо є можливість — зробіть масаж ноги, ідеально — із зігрівальною маззю.


Коли такі вправи не допомагають, пощипайте напружений м’яз або легенько уколіть його голкою. Якщо судома трапилася у воді — постарайтеся потягнути на себе пальці стопи. Якщо судоми припинилися, але біль не зник, варто щільно забинтувати еластичним бинтом усю ногу: від стопи до коліна.


Аби зменшити ймовірність виникнення судом, вибирайте зручне взуття з ортопедичною підошвою. Стежте за тим, щоб не перевантажувати ноги при ходьбі або тренуванні.

 

Не забувайте регулярно робити собі контрастні ванночки для ніг і правильно харчуватися. Візьміть за правило ранкову гімнастику і душ, ранкову пробіжку і прогулянку на свіжому повітрі.

ВАЖЛИВО

Серед причин судом, на думку фахівців, може також бути:
— нестача води;
— брак заліза і фолієвої кислоти в організмі;
— цукровий діабет;
— перевтома;
— порушення кровообігу у кінцівках;
— фізичне перенапруження;
— переохолодження;
— захворювання щитоподібної залози;
— гормональні зміни в організмі.