На Донбасі окупанти постійно порушують режим припинення вогню

30.12.2020
На Донбасі окупанти постійно порушують режим припинення вогню

Захисники України завжди готові дати відповідь ворогу.

На фронті ворог iще більше активізувався й знахабнів: 28 грудня в зоні бойових дій було зафіксовано 13 порушень режиму припинення вогню.


Так, поблизу населеного пункту Водяне, на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська неодноразово відкривали вогонь у бік українських позицій iз мінометів 120-го калібру та гранатометів різних систем. А для коригування вогню противник застосував БПЛА, подальше використання якого, після перетину лінії розмежування, зупинили наші засоби РЕБ.


Неподалік Південного зброй­ні формування Російської Федерації також відкривали вогонь iз мінометів, проте вже 82-го калібру. Крім них, застосували і великокаліберні кулемети. Вогневу активність російсько-окупаційних військ було помічено й на околицях Мар’їнки та Авдіївки, де противник кілька разів вів вогонь у бік українських позицій із гранатометів різних систем. Поруч зі Світлодарськом окупанти застосували автоматичні станкові гранатомети та великокаліберні кулемети. А біля Новоолександрівки — ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.


Поблизу Чермалика ворог також застосував стрілецьку зброю. Внаслідок ворожого вогню один наш воїн отримав кульове поранення (військовослужбовця було доправлено до медичного закладу та надано кваліфіковану допомогу лікарів).


Про порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями РФ було повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.


Станом на 7-му годину ранку 29 грудня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано: по всій лінії розмежування спостерігається тиша.


Варто зауважити, що у районі проведення Операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони: представники Нацполіції України зі складу ОС 28 грудня зафіксували 84 адміністративних правопорушення. Підрозділами поліції зведених загонів перевірено 4 тис. 771 транспортний засіб та 4 тис. 583 особи. Також було затримано трьох осiб, яких підозрюють у причетності до збройних формувань Російської Федерації та її найманців.


У понеділок через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідувало 604 особи, на підконтрольну Україні територію прибуло 534 особи, а через КПВВ «Новотроїцьке» — 108 та 69 відповідно.


Як повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, у полоні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишається… 251 громадянин України: «Їх звільнення з катівень є надважливим завданням усіх залучених до цього процесу компетентних органів».


При цьому вона нагадала, що рік тому, 29 грудня 2019-го, до своїх родин на підконтрольну уряду України територію повернулося 76 громадян, у тому числі 12 військовослужбовців, які перебували у полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу. «Протягом року до мене надходили звернення від звільнених громадян щодо сприяння забезпеченню їхнього соціального захисту», — заявила Денісова.


Вона додала, що зверталася до урядовців щодо законодавчого врегулювання питання встановлення статусу та правового захисту осіб, які були позбавлені свободи внаслідок зброй­ної агресії проти України та щодо необхідності формування переліку суб’єктів надання медичних та реабілітаційних послуг, яким відшкодовуватимуться витрати за надані звільненим особам послуги.