На Донбасі знову запахло порохом: шість обстрілів та один проліт безпілотника бойовиків

29.12.2020
На Донбасі знову запахло порохом: шість обстрілів та один проліт безпілотника бойовиків

Пiдроздiли ДСНС «чистять» Донбас.

На фронті замість «перемир’я» знову запахло порохом: упродовж 27 грудня було зафіксовано шість обстрілів та один проліт БпЛА — все це відбувалося в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід».

 

Зокрема, по­близу Водяного, що на Приазов’ї, збройні формування Російської Федерації застосували міномети 120-го та 82-го калібру, а також гранатомети різних систем.

 

У результаті обстрілу один військовослужбовець зі складу ЗСУ отримав бойове травмування — воїна було швидко доставлено до лікувального закладу. Із міномета 82-го калібру та стрілецької зброї противник здійснив обстріл і неподалік Лебединського, а біля Мар’їнки — зі стрілецької зброї.

 

Неподалік населеного пункту Авдіївка ворог відкривав вогонь у бік українських позицій з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів.

 

Для коригування вогню росіяни застосували БпЛА, але вмілі й оперативні дії наших засобів РЕБ зупинили подальше його використання.

 

На порушення припинення вогню російсько-окупаційними військами українські захисники відкрили вогонь у відповідь.


Станом на 7-му годину ранку 28 грудня було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: у передмісті Авдіївки противник стріляв із підствольного гранатомета. Обстріл був неприцільним, тому вогонь у відповідь наші воїни не відкривали.


Варто наголосити, що в районі проведення Операції Об’єднаних сил підрозділи ДСНС України постійно беруть участь у відновленні інфраструктури населених пунктів на Донбасі та надають допомогу місцевим мешканцям.

 

Так, 19-25 грудня «надзвичайників» понад 60 разів залучали до очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури, у тому числі супроводу аварійних бригад комунальних підприємств під час проведення ремонтних та профілактичних робіт на об’єктах електро- та водопостачання.

 

За розпорядженнями командувача Об’єднаних сил, піротехнічні розрахунки ДСНС обстежили майже 25 га території, вилучили та знешкодили 572 вибухонебезпечні предмети.

 

(Всього ж із початку проведення ООС піротехнічні підрозділи залучалися 10 тис. 164 разів, обстежили 8 тис. 953,11 га території та 23,1 га акваторії, вилучили та знешкодили 61 тис. 95 ВНП. У пунктах надання допомоги населенню, розташованих на території КПВВ, рятувальники надали допомогу, зокрема домедичну та психологічну, 96 особам. А загалом за час проведення ООС надано допомогу 79 тис. 24 особам).


Додамо, що, навіть згідно з «офіційною» інформацією окупантів, бойовики «ДНР» на тимчасово окупованих територіях Донецької області зазнають регулярних бойових i небойових втрат у живій силі: за заявою «омбудсмана «ДНР», із 1.01.2020 до 25.12.2020 року загинули 47 бойовиків; за цей же період поранення і травми різного ступеня тяжкості отримали 70 «іхтамнетів».


Зауважимо, що за рішенням командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського українські військовослужбовці, які під час виконання бойових завдань у районі проведення бойових дій мали бойові поранення,  отримали премії. Таких виплат по 3-5 тисяч гривень (на загальну суму 740 тисяч гривень) отримали понад 180 військових.