Свято з казковими будиночками і цікаві салати: рецепти вишуканих страв від Лілії Цвіт

23.12.2020
Свято з казковими будиночками і цікаві салати: рецепти вишуканих страв від Лілії Цвіт

Лілія Цвіт з донькою.

Взимку — свято за святом, причому великі, дуже гарні свята. І хочеться відповідно підготуватися, наготувати і напекти, але оскільки свят багато, то інколи здається, що кулінарні фантазії вичерпуються.

 

«Не може такого бути! — каже Лілія Цвіт, яку господині заслужено називають кулінарною феєю. — У кулінарії не буває суворих обмежень, треба експериментувати з інгредієнтами, шукати свої смаки, треба пробувати, і тоді все обов’язково вдасться!».


Лілія Цвіт знає, що кулінарія — це нелегка, але приємна праця. Нещодавно її україномовний кулінарний ютуб-канал отримав срібну кнопку, а це — велике досягнення! Вітаємо свою кулінарну натхненницю і бажаємо смачних творінь та нових успіхів!

Не може бути, щоб дива не було!

Про власне святкування Нового року Лілія поки не знає нічого конкретного — карантин вносить свої корективи, але впевнено каже: «Відчуваю, що диво буде! Його не може не бути!». Крізь призму дива сприймає Лілія Цвіт своїх маленьких Єву та Максимка, чоловіка, маму, рідних і близьких, тих, хто поважає її працю і шукає у ній натхнення.


А ще диво — у свободі душі, у легкості, у гнучкості сприйняття обставин. «У мене завше напоготові дві сумки — з лижним костюмом і теплими речами, якщо раптом випаде поїхати в гори. І — з купальником та сонцезахисними окулярами — якщо раптом випаде нагода опинитися на морі», — каже Лілія Цвіт з тією ж надією на диво, в яке вона вірить.

 

— Розумію, що зараз, при карантині, — не до поїздок, але свято і в нас усе одно буде. І буде воно зі смаколиками, казковим перевдяганням, вушками, обручами, шапочками, бо ми самі і є диво!».


«Я тішуся, як хтось пече за моїми рецептами, і людині вдається. Мені приємно бачити результати», — каже вона. Бо добро має властивість снігової кулі: чим більше прокочуєш її, тим більше на ній снігу, відповідно, чим більше добра твориш, тим більше його в твоєму колі. Господиням у ці передсвяткові дні кулінарна майстриня радить не побоятися, а приготувати щось своє, новеньке, і дає поради, як це зробити.

Із салатом гарне свято!

Ось, наприклад, взяти салати. Без них не обходиться жодне свято, хоча, якщо бути щирим, і будні також. Тому треба в кожен салат щоразу вносити власну «родзинку» — так і цікавіше, і смачніше. Наприклад, із міксу салатів, які ми часто бачимо в магазині, але не знаємо, що з ним робити.

 

«Мікс салатів — це чудова основа для смачного салату, — каже Лілія Цвіт. — До нього все підходить! Я пропоную свої універсальні варіанти, а також смачні соуси, які підійдуть до будь-якого салату. За цим принципом можна приготувати найрізноманітніші салати з тих інгредієнтів, що є в холодильнику. Простір фантазії не обмежений!» — повторює свою улюблену фразу кулінарна майстриня.

 

Мікс салатів — це набір зелені, листових овочів, пряних трав і навіть їстівних квітів. Такі набори продаються, але можна скомпонувати свої з будь-яких листових овочів, які вам до вподоби. Поєднання різних рослин — це особливе багатство смаків і ароматів. До того ж це красиво і дуже апетитно.


І от коли є така корисна і смачна основа, Лілія Цвіт пропонує її урізноманітнювати. Її варіанти такі:


1. Із сиром фета: мікс салатів — 1 п.  — 180 г,  сир фета — 270 г, курка копчена — 100 г. Соус: оливкова олія — 70 мл, гірчиця «Французька» — 1 ст. л., соєвий соус — 1 ст. л., кунжут — 2 ст. л.         

2. Салат із перцем: мікс салатів — 1 п., філе куряче — 1 шт.,  перець — 1 шт., насіння гарбуза — 2 ст. л. Соус: мед рідкий — 1 ст. л., олія — 50 мл, гірчиця гостра — 1 ч. л., сік лимона — 2 ст. л.

 

3. Салат із кукурудзою: мікс салатів — 1 п., огірок свіжий — 2 шт., кукурудза — 100 г, сир твердий — 100 г. Соус: оливкова олія — 70 мл, лимонний сік — 2 ст. л., соєвий соус — 2 ст. л.


Шашлик із курячого філе на шпажках

 

 

От коли вже є салат, треба подумати і про м’ясо, яке найбільше люблять у родині. Шашлики мають дивну властивість створювати свято. Можливо, тому що це — добрий привід зібратися гарною компанією і разом приготувати смачне м’ясо.

 

І нехай цьогорічні свята не передбачають великих компаній, приготувати шашлики все ж таки є сенс. Лілія Цвіт пропонує курячі в духовці і запевняє, що вони чудові.


«Я приготувала його з печерицями та болгарським перцем. Курячий шашлик у поєднанні з цими овочами виглядав ефектно, яскраво та апетитно. М’ясо добре промаринувалось, тому було дуже м’якеньке. Рекомендую приготувати цю м’ясну страву на святковий стіл», — каже вона.


Інгредієнти:  куряче філе — 1 кг, перець — 1 шт., гриби — 300 г, майонез — 2 ст. л., томатна паста — 1 ч. л., сіль , спеції.


Куряче філе промити, порізати на шматочки, приблизно 3х3 см. Поcолити, додати спеції для курки, майонез та томатну пасту. Все перемішати, накрити кришкою і залишити маринуватись у холодильнику на ніч.


Печериці почистити, якщо вони великого розміру — порізати. Перець почистити, порізати шматочками, приблизно 2х2 см. Нанизуємо м’ясо на шпажки, чергуючи з печерицями та перцем. Шашлики викладаємо у форму, застелену фольгою. Зверху щільно прикриваємо фольгою чи кришкою. Запікаємо при 220 градусах 35-40 хвилин.

 

Курка з апельсином

 

 

Курячі гомілки з апельсиновою ноткою — дуже смачна авторська страва Лілії Цвіт.


Інгредієнти: курячі гомілки — 10 шт., суміш трав для курки — ст. л., куркума — 1 ч. л., сіль — дес. л., олія — 2 ст. л., соус «Барбекю» — 2 ст. л., часник — 3-4 зубчики, апельсин.


 Суміш трав для курки: карі — 2 ст. л., мелений коріандр — 0,5 ч. л., чебрець — 0,5 ч. л., білий мелений перець — 0,5 ч. л., паприка мелена — 0,5 ч. л., базилік — 0,5 ч. л., орегано — 0,5 ч. л., майоран — 0,5 ч. л.


Добре промиті гомілки очистити та замаринувати, додати сіль та улюблені спеції, куркуму, щоб курка мала апетитний колір, 2 столові ложки олії. Перемішати і поставити в холодильник на 2 години. Замотати верхній суглоб фольгою.


Соус: готовий соус барбекю перемішуємо з вичавленим часником. Апельсин нарізати півкільцями приблизно пів сантиметра. Викладаємо порізаний апельсин на форму, наливаємо сюди трішки води, гомілки щедро змащуємо соусом і запікаємо гомілки при температурі 200 градусів приблизно годину. Подаємо гомілки разом зі шматочком приготовленого апельсину.

Пряниковий торт «Цинамон» — смачний всесвіт

 

Це красиве творіння — авторський торт Лілї Цвіт: дуже смачний, незвично прикрашений, особливий. «У ньому — мій різдвяний настрій, навіяний запахом меду та кориці», — задоволена вона результатом своєї роботи.


Інгредієнти (на форму діаметром 18 см):


Цинамонове тісто: мед — 60 г, цукор — 180 г, сметана — 60 г, ванільний цукор — 1 п., маргарин — 125 г, борошно — 500 г, розпушувач — 2 ч. л., кориця — 1 ч. л., цедра цитрус. — 1 ч. л.

Начинка: какао — 50 г, вода — 250 мл, цукор — 100 г, шоколад — 100 г, чорнослив — 200 г, мигдальний сироп — 2 ст. л.

Крем: сметана 20 % — 500 г, загущувач — 12 г, згущенка сира — 130 г

Глазур: 1 білок, цукрова пудра — 200 г.

Крем-чіз для прикрашання: сир — 300 г, згущенка — 50-100 г, масло — 150 г, какао — 20 г.


Приготуємо цинамонове тісто, яке використаємо як для коржів, так і для пряників для декорування. У каструлю з товстим дном викладаємо маргарин, сметану, мед, цукор та ванільний цукор.

Нагріваємо все, помішуючи, на маленькому вогні до температури приблизно 60 градусів. Як тільки всі інгредієнти об’єднаються, масло розтопиться, знімаємо з вогню.


Додаємо яйце та швиденько перемішуємо вінчиком. Окремо просіюємо борошно, додаємо розпушувач, корицю та цитрусову цедру. Перемішуємо, вливаємо медово-масляну суміш. Замішуємо тісто. Тісто виходить м’яке та ела­стичне.

 

Розділяємо на 12 частин та ставим у холодильник. Через 2 години тісто можна розкачувати. Коржі робимо якнайтоншими, для цього краще розкачувати їх відразу на пергаменті.  Обрізаємо краї тіста­ та знову кладемо їх у холодильник, щоб потім зробити пряники.


Корж проколюємо виделкою. Випікаємо при 180 градусів приблизно 5 хвилин. Коржі печуться дуже швидко. Випікаємо 10 коржів, решту тіста залишаємо для декору.


Готуємо начинку: у каструлю з товстим дном насипаємо цукор та просіюємо какао. Перемішуємо та потроху вливаємо воду. Додаємо чорнослив, шоколад та варимо приблизно 10 хвилин, помішуючи.

 

Наприкінці додаємо столову ложку мигдального сиропу за бажанням. Вкриваємо кришкою та охолоджуємо до кімнатної температури, потім ретельно перебиваємо блендером.


Крем: сметану та загущувач збиваємо до пишної маси, поступово додаємо згущенку ( можна використовувати жирні вершки).


Збираємо торт: один корж змащуємо шоколадною начинкою, другий — сметанним кремом. Викладаємо корж із шоколадною начинкою на корж із шоколадним кремом, так начинка виходить усередині коржів. Далі все повторюємо. Наверх торта викладаємо невеличкий вантаж і залишаємо в холодильнику на 6 годин.


Крем-чіз: до сиру додати згущенку та добре перебити блендером. Кількість згущенки коригується консистенцією сиру, має вийти кремоподібна маса. Додаємо м’яке масло і збиваємо міксером. Щоб досягти темного кольору, треба додати просіяне какао. Поверхню торта щедро змастити кремом та вирівняти. Відправити торт у холодильник ще на 2 години. Зверху посипати цукровою пудрою.


Пряники: розкачати тісто та ножем вирізати пряникові хатинки різного розміру. На шпажки прикріпити невеличкі шматочки тіста, покласти на тісто та розкачати все разом. Вирізати форму хатинок, випікати при температурі 180 градусів приблизно 5 хвилин.


Глазур: просіяти 200 г пудри, додати білок, перемішати. Коригуємо консистенцію лимонним соком або цукровою пудрою. Перекладаємо глазур у кондитерський мішечок та розфарбовуємо пряники.


Прикріплюємо пряники по колу з боку торта, по центру — пряники на шпажках. Такий цікавий виходить торт — всередині м’якенький та ніжний, а зовні — казково гарний!


Казкових і смачних свят!