Не «якісь там шмарклі»: чому інфекційний риніт вимагає особливої уваги

22.12.2020
Не «якісь там шмарклі»: чому інфекційний риніт вимагає особливої уваги

Риніт потребує грамотного лікування. Як допоміжний засіб підійде промивання носа морською водою. (Фото з сайта altamedica.com.ua.)

Пил, токсичні запахи, інфекція, вірус...

Риносинусит (або риніт) — доволі поширене захворювання лор-органів. Він буває гострий і хронічний.

 

Ця недуга, за словами лікарів, може виникати також через гормональні порушення в організмі, вплив медикаментів чи певних харчових продуктів і навіть умов праці (пил, токсичні запахи).

 

Риніт часто не сприймають за серйозне захворювання. Мовляв, та що там якісь «шмарклі» — минеться. Але ця недуга не така вже й невинна, і тільки лікар допоможе позбутися її, не зашкодивши організму. Натомість легковажність може призвести до хронічної фази хвороби, і по­збутися неприємних симптомів тоді буде значно складніше.


«Усе залежить від того, який вид риніту — алергійний, вірусний, медикаментозний — спіткав хворого. Відповідно до цього лікар призначає курс лікувальної терапії, — зауважує доктор медичних наук, лікар-ринолог Сергій Безшапочний.

 

— Інфекційний риносинусит, який найчастіше турбує під час сезонних змін погоди і навіть під час відпустки, коли їдете відпочивати в іншу кліматичну зону, має вірусне походження. Найбільша помилка при цьому — лікувати недугу антибіотиками. Такі ліки пригнічують імунну систему і заважають організму самотужки справитися з вірусами. З антибіотиками взагалі слід поводитися дуже обережно. Дивує, що пацієнти часто самі «призначають» курс таких сильних препаратів, а коли ефекту не отримують — ідуть до лікаря. А час втрачено, і лікувати занедбану недугу проблематично».


За словами пана Сергія, потреба в антибіотиках виникає лише тоді, коли після антивірусної терапії і курсу місцевого лікування (промивання носа) через 7-10 днів не настає покращення, натомість виникають ускладнення, такі як гнійна реакція.

Зволожуйте приміщення і промивайте ніс

А як ми зазвичай лікуємо нежить? При закладеному носі дістаємо з аптечки судинозвужувальні препарати. Однак, за словами Сергія Безшапочного, такі засоби не лікують, а лише затягують риніт. Адже набряк у носі при нежитю — захисна реакція організму, яка допомагає організму «розібратися» з вірусом. Препарати на кшталт «Нафтизіну», «Назоліну» справді усувають набряк, на певний час дихати стає легше.

 

«Але симптомів недуги вони не усувають, — пояснює ринолог. — Відтак виникає хронічна форма риніту. Або медикаментозний риніт — залежність від крапель для носа. У будь-якому разі, прийом цих ліків має призначати лікар, зваживши всі «за» і «проти». Адже справді бувають ситуації, коли терміново необхідно полегшити хворому дихання. Однак судинозвужувальні краплі доцільно приймати дуже коротким курсом — 2-3 дні».


До речі, безконтрольне і тривале застосування крапель для носа може викликати підвищення артеріального і внутрішньоочного тиску, нервозність, порушення сну, порушення серцевого ритму, нудоту, алергійні реакції.


При риніті Сергій Безшапочний радить промивати ніс препаратами на основі морської води. Важливо зміцнювати імунітет — приймати курс полівітамінних препаратів, збагачувати раціон овочами і фруктами, вдосталь відпочивати, мати повноцінний сон.

 

Лікар нагадує, що при недузі слід пити багато рідини — воду, компоти, соки, чай, молоко — всі ці напої виводять з організму токсичні наслідки активності бактерій. І не забувайте регулярно провітрювати і зволожувати приміщення, особливо спальню — вночі слизова оболонка дуже вразлива до сухого повітря.