Гуляй, країно! Скільки і коли українці відпочиватимуть на Новий рік та Різдво

22.12.2020

До нового року лишаються лічені дні, тому урядовці вирішили порадувати нас вихідними.

 

Уже найближчої п’ятниці, 25 грудня, частина українців святкуватиме Різдво за григоріанським календарем. Цей день є державним вихідним, таким чином громадяни відпочиватимуть три дні поспіль.

 

На Новий рік теж буде три вихіднi. Цього року 1 січня припадає на п’ятницю, тому українці відпочиватимуть iз 1 по 3 січня. На Різдво, 7 січня, за юліанським календарем буде вже чотири вихідні. Державне свято припадає на четвер, тому уряд переніс робочий день із п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня.

 

Відтак на різдвяні свята вихідними будуть 7, 8, 9 i 10 січня. Цікаво, що, за даними соціологів КМІС, у 2020 році улюбленими святами українців залишаються Різдво, Великдень i Новий рік.


Святкування Різдва Христового і католиками, і православними в один день — 25 грудня — в Україні можливе після того, коли до такого рішення будуть готові Церква і віряни. Про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній в ефірі «Радіо «Свобода».

 

«Я вже неодноразово говорив, що це питання часу. Воно відбудеться, але коли до цього підійде свідомо український народ, православні віруючі й не тільки православні, інші християни, бо все це взаємопов’язано між собою. Коли ми побачимо, що більшість готова, тоді буде ухвалене загальноцерковне рішення про перехід», — наголосив Епіфаній.

 

В Україні з 2017 року 25 грудня є офіційним вихідним днем.


Тим часом на День святого Миколая у столиці запалили новорічну ялинку в прямому сенсі цього слова. Під час урочистостей один із феєрверків спровокував пожежу. Вогонь охопив одну з прикрас — кульку, частину світлової композиції. Від неї валив чорний дим, що почав здійматися над площею. Утім займання вдалося швидко ліквідувати.


Привітали українців із зимовими святами американські військові. Оркестр військово-повітряних сил США в Європі заспівав нашого «Щедрика».

 

Англійську версію цієї пісні вважають однією з найулюбленіших різдвяних мелодій у Сполучених Штатах. Музику понад століття тому написав український композитор Микола Леонтович.

 

А своїм виконанням оркестр хотів iще раз підкреслити: США та Україна мають партнерські відносини. І в України немає кращого друга на міжнародній арені, який би так підтримував її територіальну цілісність.