Трипільське відлуння: у Києві на виставці представили пів сотні творів вiд 11 мисткинь

22.12.2020

Національний музей літератури України та фундація W’ART запрошують глибше ознайомитися з правдивою історичною спадщиною, наблизити культуру предків (а Трипілля — це IV-III тисячоліття до н. е.) до сьогодення, привернути увагу до символів, орнаментів, артефактів цивілізації, що існувала на теренах сучасної України кілька тисячоліть тому.


Фундація, засновницями якої є економістка, художниця Наталія Ширант i журналістка й художниця Світлана Леонтьєва, створена два роки тому й об’єднує українських жінок різного віку, різних стилів життя і напрямів живопису задля можливості публічно висловлювати спільну конструктивну творчу позицію, співпраці та пошуку колективних  рішень.


«Головна мета нашої виставки — це синергія добра і світла, — розповідає Світлана Леонтьєва. — Це гармонія, це досі незбагненно прекрасний ідеал чогось, що дає відчуття досконалості, довершеності. Це поєднання кольору, аромату, форми, стилю, енергії...»


Свою творчість представили актриса театру на Липках, народна артистка України Анжеліка Гирич, лялькарка Аліна Ворошилова, кохана, матір, подруга Ірина Стольникович, професійні художниці Ірина Тарасюк, Ольга Костюченко, Ганна Мандрик, Ольга Галагуз, Наталія Микитенко, Леся Бабляк і творчі організаторки фундації.


Мистецтво — це часточки душ мисткинь, це різнокольоровий світ, яким вони його бачать. Охоронницею виставки є лялька Аліни Ворошилової — членкині гільдії художників професіоналів лялькарів Америки.

 

«Художник скаже власне слово через картини і піде, а його відчуття саме сьогодення, саме цього відрізку часу в історії лишається на полотні», — говорить Ірина Тарасюк.


Учасниць жіночого художнього проєкту привітала Раїса Сеннікова, заступниця генеральної директорки музею. Вона подарувала організаторкам виставки роман про Трипілля Докії Гуменної «Минуле пливе в прийдешнє». Виставку можна подивитися  до 23 грудня.