Новорічна красуня у «законі»: де і за скільки в Україні можна придбати «легальну» ялинку

22.12.2020
Новорічна красуня у «законі»: де і за скільки в Україні можна придбати «легальну» ялинку

Головне — купити правильну ялинку. (Фото з сайта zhzh.info.)

До різдвяно-новорічних свят в Україні лісівники виростили понад 2,5 млн штук ялинок, ялиць і сосен.

 

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства лісових ресурсів України. З них «під сокиру» піде тільки п’ята частина — саме стільки потрібно новорічних дерев, щоб «вистачило всім».

Як обрати?

За словами голови Державного агентства лісових ресурсів України Василя Кузьовича, у 2020 році лісівники можуть підготувати до продажу 520 тис. штук святкових ялинок, iз яких 237 тис. штук планується заготувати під час проведення рубок догляду за лісом, ще 289 тис. дерев — на плантаціях новорічних ялинок.

 

Загалом же в державних лісогосподарських підприємствах, що належать до сфери управління Держлісагентства, нараховується 4,5 тис. га плантацій, на яких росте понад 13,5 млн новорічних деревець, iз них понад 2,5 млн штук уже в тому віці, коли годяться для реалізації.


Покупцям запропонують як зрубані дерева, так і ті, що ростуть у горщиках. Мода на останні у нас ще тільки починає формуватися, хоча в європейських країнах це звична практика.

 

Поки що вона не дуже приживається через доволі «кусючі» ціни: вартість становить від 200 до 2500 грн залежно від висоти і породи. Ялинки від лісівників у контейнерах продаються у Вінницькій, Житомирській, Сумській, Волинській, Херсонській, Черкаській, Рівненській областях.


Лісівники наголошують, що зразковим новорічним деревцем вважається ось таке: ялині чотири роки, висота 1 метр 10 сантиметрів. Найбільшою популярністю серед українців користуються сосна звичайна, сосна Палласа (Кримська), ялина європейська (смерека) та ялина біла (ялиця).


Обираючи ялинку, обов’язково зверніть увагу на наявність на дереві спеціальної бирки з номером і кодом — це гарантія її легального походження. Перевірити таку бирку можна за посиланням https://www.yalynka.info/. У сервісі просто вводите номер бирки чи клейкої стрічки, які мають обов’язково бути на кожному дереві, та отримаєте інформацію про ваше новорічне деревце. Якщо код у системі відсутній — дерево зрубане незаконно.

Почім запах живої хвої?

У середньому ялинка обійдеться українській родині в 100 гривень, кажуть у Держлісагентстві. Але це якщо брати безпосередньо в лісівників. У приватних підприємців або перекупників ціна може суттєво відрізнятися.


Згідно зi встановленою Держліс­агентством вартістю ялинок, у різних містах України, у Харкові, на­приклад, її ціна становитиме 48 гривень — це найдешевше в Україні, у Полтаві — 55 грн, у Рівному — 67 гривень, у Херсоні 72 грн, у Житомирі та Чернігові — 74 гривні, у Черкасах — 76, в Ужгороді — 78, у Дніпрі — 86 грн, у Вінниці — 89 грн, у Львові — 94 грн.

 

Найдорожчі новорічні дерева продаватимуть у Києві — 106 гривень, Чернівцях — 109 грн та Івано-Франківську — 120 гривень.

 

У Держагентстві не уточнюють, iдеться про ціле дерево чи про метр «зросту», але на ялинкових базарах у Києві — по 100-150 грн правлять якраз за метр дерева.


Ну і відомий секрет, що найдешевші ялинки продають 31 грудня — під Новий рік їх можна придбати взагалі за копійки.  

Яка краща: жива чи штучна?

Уявлення про те, що, купивши раз штучну ялинку, ми на багато років відмовляємось від знищення живих дерев і цим зберігаємо довкілля, досить оманливе. Бо штучна ялинка рано чи пізно теж опиниться на смітнику, а оскільки вона виготовлена з пластику, то період її розпаду затягнеться на сотні років. А тепер уявімо, що таких ялинок викинули сотні й тисячі? Тому зараз правильна екологічна тенденція — повертаємось до натурпродукту.


«Міністерство запустило опитування, яке саме новорічне дерево обиратимуть українці на свята — свіжозрізану ялинку чи штучну, — каже мінінстр екології Роман Абрамовський.

 

— Свіжозрізана ялинка — це поточна діяльність лісгоспів, вони постійно оновлюють плантації, вирощуючи ялинки без шкоди для природи. А штучні ялинки довго експлуатуються, і в цьому сенсі вони здаються більш екологічними. Але насправді вуглецевий слід, енергія й інші ресурси, які витрачають для виготовлення пластикового дерева, призводять до того, що це далеко не так. Тож я закликаю кожного купувати живе новорічне дерево для радості домочадців та створення теплої святкової атмосфери в домівці».