Окупанти на Донбасі взялися знищити все, що пов’язано з Україною

11.12.2020

Ситуація у районі проведення Операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою українськими воїнами, але містить ознаки ескалації.

 

Наші військовослужбовці дотримуються режиму тиші та перебувають напоготові до адекватного реагування на підступні дії противника.

 

Дотримуючись домовленостей щодо режиму припинення вогню, військовослужбовці Збройних сил України та інших складових сил оборони продовжують сумлінно виконувати свої завдання за призначенням.


Упродовж минулих двох діб у районі проведення Операції Об’єднаних сил зафіксовано 10 фактів порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації. Більшість з них — на донецькому напрямку.

 

По українських позиціях неподалік Талаківки російсько-окупаційні війська тричі відкривали провокаційний вогонь iз гранатометів різних систем та стрілецької зброї. У районі населеного пункту Водяне противник також провокував наших захисників зі стрілецької зброї, а поблизу Авдіївки, крім цього, ще й з автоматичного станкового гранатомета.

 

Кілька пострілів зі стрілецької зброї з боку противника зафіксовано біля Мар’їнки. Для коригування вогню з АГС зі сторони населеного пункту Мінеральне ворог застосовував квадрокоптер.

 

Українським воїнам знадобилося всього декілька пострілів зі стрілецької зброї, аби після перетину лінії розмежування збити безпілотник противника.

 

Нашими захисниками виявлено факт інженерного обладнання позицій противником у бік українських підрозділів у районі населеного пункту Водяне та Луганське. Біля останнього противник здійснив для цього три підриви з використанням зарядів розмінування.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що з початку дії режиму припинення вогню офіцери-спостерігачі продовжують фіксувати системне застосування збройними формування РФ снайперського вогню проти підрозділів Збройних сил України.

 

Протягом листопада 2020 року зафіксовано чотири випадки застосування снайперського вогню, в результаті якого загинув один військовослужбовець ЗС України, ще одного воїна було поранено.


Важливо зазначити, що, крім особового складу ЗС України, ціллю для ворожих снайперів стають камери спостереження, що використовують передові українські підрозділи для ведення спостереження за противником та фіксації їх злочинних дій.


Про всі випадки порушення режиму припинення вогню російсько-окупаційними військами наша сторона негайно інформує місію ОБСЄ.


Тим часом на окупованій території збільшилася кількість перевіряючих iз Росії. Ми раніше повідомляли iз посиланням на телеграм-канал «Вольнодумець», що на окупованій території Донеччини працюють перевірки, метою яких є «зачистка» документації, яка свідчить про присутність росіян.

 

Нова ж «делегація» наводить «лад» у гуманітарній сфері. Перше, чим зацікавились росіяни, — чи знищено все, що пов’язано з Україною.

 

Тобто, на окупованій території не повинно бути ніде ні української символіки, ні літератури, ні надписів... Відповідно до правил окупаційної влади, до 2023 р. усі документи, які підтверджують особу та право власності, мають бути перекладені російською мовою і зареєстровані в органах окупаційної влади.


Але цікавлять «інспекторів» і питання ідеології. У їхній компетенції — вилучення з місцевих бібліотек українських книг, а у школах і садочках — проведення заходів на підтримку «руського міра». За словами місцевих мешканців, напередодні приїзду інспекторів усю літературу, підручники мали вивезти у Донецьк для утилізації.

 

Нагадаємо, знищення всього українського у школах на окупованій території масово відбувалося в 2014-2015 роках. Книги спалювали просто у дворах шкіл. Цього разу, кажуть, планують палити з користю для себе — книжки передають у котельні.