У Сан-Франциско компанія готуватиме піцу з продуктових відходів

09.12.2020

У Сан-Франциско (США) заснували компанію, яка готуватиме страви з продуктових... відходів.

 

Ні, не подумайте нічого поганого, працівники компанії не будуть викопувати продукти на сміттєзвалищах чи помийках — у діло підуть харчові товари, які втратили привабливість в очах покупців: пом’ята упаковка, прив’ялі овочі та фрукти, непривабливий вигляд продукту, дрібні дефекти.

 

Адже відомо, яка величезна кількість сільгоспвиробників втрачає прибутки саме через те, що закупівельники відбраковують у фермерів чимало овочів та фруктів лише тому, що вони не як «намальовані» — пружні, соковиті, яскраві, як з картинки реклами.


Шеф-кухарі Девід Мерфі та Кайла Ейб заснували компанію Ugly Pickle Co, головне кредо якої полягає у використанні продуктів, які викинули, в повторному приготуванні. Вони збираються на основі таких харчів готувати піцу, яку називають «сміттєвими пирогами» — trash pies, і тим самим змусити пересічних обивателів задуматися і звести до мінімуму свої продуктові відходи.


Нагадаємо, в цілому світі набув поширення рух фріганів — людей, які шукають собі їжу в сміттєвих баках (звісно, не зіпсуті продукти, а прострочені, черстві, ледь зіпсовані).

 

Таким чином вони виступають проти парадигми зростаючого споживання, яку насаджують обивателям гіганти виробництва, примушуючи людей купувати все більше і більше харчів, речей, побутової техніки.

 

В деякому сенсі, рух фріганів — це рух антиглобалістів. На Заході все більшого поширення набуває і рух «секонд лів» — друге життя (яке в нас називають «секонд хенд»), адже на виробництво однієї футболки чи кофтинки йде чимало людської праці, електроенергії, води (яка в багатьох регіонах планети вже в дефіциті), а в гардеробі кожної людини їх дюжини. Планета потребує нашої допомоги, а вона — в раціональному використанні ресурсів.