Рада з блюзнірством: Е-декларування та бюджет депутати розглянуть у середині грудня

04.12.2020
Рада з блюзнірством: Е-декларування та бюджет депутати розглянуть у середині грудня

Підприємців під Радою стало менше, але здаватися вони не збираються. (Фото з сайта society.comments.ua.)

Попри те, що Верховна Рада у вівторок, 1 грудня, ухвалила законопроєкт, який передбачає відтермінування обов’язкового використання касових апаратів для ФОПів, підприємці вчора не припинили протести під будівлею парламенту.

 

«Ми стоїмо далі, цей закон нас не влаштовує. Ми вимагали вирішення питання по суті, а не його відтермінування. У нас немає можливості протестувати ще цілий рік. Ми вимагаємо, щоб обов’язкову фіскалізацію було повністю скасовано», — повідомив у коментарі «Європейській правді» голова Руху #SaveФОП Сергій Доротич. 

 

Він назвав ухвалений Радою закон «блюзнірством» та наголосив, що парламентарії відхилили законопроєкти, до розробки яких залучали представників бізнесу.

 

Ці проєкти, зокрема, передбачали повне скасування фіскалізації для бізнесу. Тоді як ухвалений Радою законопроєкт лише відтерміновує на рік — до 1 січня 2022-го — застосування обов’язкових касових апаратів для підприємців-фізичних осіб.


Водночас фінансове навантаження на підприємців із наступного року зросте в зв’язку з очікуваним підвищенням «мінімалки».

 

«З першого січня 2021 року зростуть податки. Так, голосуванням за Держбюджет збільшать мінімальну заробітну плату з 5000 до 6000 грн/ місяць, і це одразу підніме податки, в першу чергу для малого бізнесу, — пише на своїй сторінці народний депутат Ярослав Железняк.

 

— Наприклад, ФОП 2-ї групи платитиме на 475,4 грн/місяць більше єдиного податку + ЄСВ (єдиний соціальний внесок. — Ред.). ЄСВ для ФОП-спрощенців зросте на 220 грн/місяць (до 1320 грн). Роботодавцю утримувати людину на «мінімалці» тепер буде на 1220 грн/ місяць дорожче. Мінімум 7320 грн. У грудні 2021 р. буде ще підвищення. І навіть за цих простих розрахунків різні політики, які різко стали «з дитинства за ФОПи», ходять і активно підтримують підвищення «мінімалки» та голосують за це».


 Власне, голосування за Держбюджет може відбутися вже в середині грудня. «Станом на сьогодні часу нам вистачає, щоб бюджет був прийнятий і щоб не заходити в так звану новорічну бюджетну ніч», — сказав у ефірі  програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV спікер парламенту Дмитро Разумков.


На порядку денному парламенту залишається ще одне важливе питання — щодо е-декларування. Вчора до розгляду цього питання депутати так і не добралися. Але в четвер про це йшлося під куполом Ради на зустрічі керівництва ВР та представників фракцій і груп iз послами країн G7.

 

Було наголошено, що в парламенті є згода щодо необхідності якнайшвидше відновити ефективну діяльність антикорупційних органів та роботу системи е-декларування, зокрема повернення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації. Власне, міра відповідальності за декларування недостовірної інформації є основним каменем спотикання між депутатами.

 

«На базі двох законопроєктів, я сподіваюся, ми зможемо досягти того компромісу, який дозволив би застосувати спеціальну процедуру ad hoc, об’єднати те позитивне, що є в законопроєкті президента та в законопроєкті парламенту, і вийти все ж таки на норму, яка забезпечила б покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування», — сказав Дмитро Разумков, який вважає за необхідне ухвалити відповідний законопроєкт до кінця року.


Наступний пленарний тиждень запланований на 15-18 грудня. І це, згідно з розкладом сесії, останній тиждень у цьому році, коли депутати засідатимуть у сесійній залі. Якщо в цей період бюджет і е-деларування не будуть ухваленi, то Раді доведеться до кінця року збиратися позачергово.