Росія зриває анонсований українською стороною обмін полоненими

01.12.2020

Довгоочікуваний обмін полоненими, що, за попередніми даними, мав відбутися до кінця року, перенесено на невизначений термін.

 

Наразі Україна підготувала усі необхідні документи (у списку, щоправда, лише 11 осіб) і чекає від керівництва ОРДЛО симетричних дій.

 

Проте федеральні ЗМІ вже повідомили, що обміну не буде.

 

«Українські зобов’язання припинити переслідування звільнених осіб не виконані, — пояснив причину відмови глава російської делегації в ТКГ Борис Гризлов за підсумками чергової відеоконференції. — Це створює суттєві перепони для нового обміну».

 

Із цим звинуваченням представники України у контактній групі категорично не згодні, оскільки вважають, що Кремль і далі хоче використовувати полонених у своїх політичних ігрищах.

 

Зокрема, цього разу, на думку спікера української делегації Олексія Арестовича, наші військові можуть стати інструментом впливу під час переговорів Москви з новою президентською адміністрацією США.

 

«Мені здається, вони нас просто шантажують, — повідомив він пресі. — Наразі у команді новообраного президента Байдена говорять про санкції, які «не стримуватимуть, а калічитимуть». У зв’язку з цим Кремль різко змінив позицію і намагається вийти на прямі перемовини з Білим домом. Для цього їм треба продемонструвати слабкість Франції та Німеччини. Що ж стосується України, то російські ЗМІ давно створили нам образ «провокатора», який не виконує своїх зобов’язань. А ось дорослі хлопчики візьмуть і вирішать усе поміж собою».

 

У свою чергу, політолог Володимир Фесенко не виключає, що Москва чергове зволікання з обміном знову використовує для тиску на Володимира Зеленського. Мовляв, той пообіцяв свого часу звільнити усіх полонених до кінця 2020 року і тримає цей пункт порядку денного на особливому контролі.

 

«У Кремлі це зрозуміли і щоразу використовують ситуацію для лобіювання своїх інтересів у політичній частині переговорів, — каже експерт. — Наприклад, минулого року перед великим обміном Київ пішов назустріч вимогам Москви і погодився на «формулу Штайнмаєра, що викликало сплеск невдоволення в українському суспільстві».

 

Сьогодні, за інформацією Центру громадянських свобод, у в’язницях ОРДЛО перебувають щонайменше 234 українці. Ще 99 громадян України потрапили до тюрем РФ та Криму з політичних мотивів. Із них — 76 кримських татар.

 

Як «УМ» уже повідомляла, останній обмін полоненими відбувся навесні цього року. За словами Олексія Арестовича, у липні українська сторона відправила до РФ лист із пропозицією продовжити процес, але не отримала конкретної відповіді.

 

Володимир Зеленський 3 листопада попросив президента Червоного Хреста Петера Маурера допомогти в організації чергових переговорів, аби нарешті провести обмін за формулою «всіх на всіх». Але дана ініціатива залишилася без відповіді. Не вплинула на Кремль і позиція Німеччини та Франції, які також наполягають на негайному звільненні полонених. Про це свідчать недавні заяви обох сторін.