На Донбасі окупанти продовжують тримати закритими КПВВ

20.11.2020
На Донбасі окупанти продовжують тримати закритими КПВВ

ДСНС перевіряє лісосмуги на предмет замінувань.

Ситуація у районі проведення Операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими захисниками. Упродовж минулих двох діб на ділянках відповідальності українських підрозділів зафіксоёвано 3 випадки порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації та її найманців. У районі населеного пункту Мар’їнка ворог застосував стрілецьку ­зброю. Поблизу Новотроїцького ворог відкрив вогонь, застосувавши ручний протитанковий гранатомет, а в районі Шумів — автоматичний станковий гранатомет та стрілецьку зброю.


Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було.


Тим часом об’єктом посиленої уваги стала ситуація на контрольно-пропускних пунктах в’їзду-виїзду. Нагадаємо, зранку 10 листопада, з підконтрольного українському уряду боку наказом командувача Операції Об’єднаних сил були одночасно відкриті сім КПВВ.


З того часу дотепер КПВВ щоденно відкриваються та працюють з 08.00 до 16.00. Російські окупанти досі не дають громадянам України з того боку лінії розмежування дозволу скористатися їх конституційним правом на свободу пересування. Але намагаються перекласти відповідальність на українську сторону, маніпулюючи трактуванням та «розмазуючи» ситуацію по технічних питаннях. Зокрема, Кремль вчергове намагається переформатувати перемовини таким чином, щоб Україна напряму комунікувала з проросійською окупаційною владою, а сам позиціонує себе як посередника. Проте на офіційних ресурсах тристоронньої контактної групи наголошується, що українська сторона не домовляється «...з Луганськом», «в Україні, як в унітарній державі, не існує законодавчих підстав та політичної практики домовлятися з обласними центрами країни про порядок пересування територіями областей».

 

Так само необґрунтовано звучать обвинувачення окупаційної влади у начебто перепонах українською стороною руху гуманітарної місії «Червоного хреста». А фактично 14 листопада через КПВВ «Новотроїцьке» з українського боку на окуповану територію проїхали 14 вантажівок від Міжнародного Комітету Червоного Хреста та 10 транспортних засобів від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Для потреб мешканців тимчасово окупованої частини Донбасу направлено продуктові та гігієнічні набори, медичні засоби. Загальна вага гуманітарної допомоги становить майже 324 тонни.