У Києві презентують найвідомішу у світі виставку про Голодомор

20.11.2020
У Києві презентують найвідомішу у світі виставку про Голодомор

Це найвідоміша у світі виставка про Голодомор, яка була представлена вже у дев’яти країнах світу.

Найвідомішу у світі виставку про Голодомор в Україні 1932-1933 років «Марія» у Києві можна побачити у Національному музеї Голодомору-геноциду з нинішнього 20 листопада по 31 березня наступного року.

 

Роботи мобільного меморіального простору розроблені канадською фотографинею та художницею українського походження Лесею Марущак.
    

Це найвідоміша у світі виставка про Голодомор, яка була представлена вже у дев’яти країнах світу і буде вперше показана в Україні, зазначають у музеї.  Вона експонується за підтримки Світового конґресу українців.

 

Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповіді на злочин та сформовані на основі дослідження розповідей людей, які пережили Голодомор, які поширені в українській громаді Канади, де художниця виросла.
    

Леся Марущак — мисткиня, творчість якої опирається на історичні дослідження пам’яті й ідентичності і за допомогою чуттєвості та візуальності пробуджує глибинні емоційні відчуття. Серед інституцій, що мають її твори: Музей мистецтва Метрополітен в Нью-Йорку, Європейський дім фотографії в Парижі, Бостонський Атенеум, Стенфордський університет, Колумбійський університет та Бібліотека Конгресу в США.
    

«Марія» — це один зі складників великої мультимедійної арт-інсталяції, що пов’язана з  мобільним меморіальним простором. У центрі уваги — портрет юної дівчини Марії, якій вдалося вижити і перебратися в Канаду, тодi як мільйони людей загинули. У проєкті представлені книга, виставка зображень та інсталяцій, фільм і серія лекцій.
    

У травні минулого року художня книга Лесі Марущак «Марія» здобула найвищу нагороду на Міжнародному «Книжковому арсеналі» у Києві, а також увійшла до кінцевого списку на Афінському фестивалі фотокниг та престижному Prix du livre, Recontres d’Arles в 2019 р. у Франції.

 

Проєкт «Марія» також був представлений у Парижі у рамках ParisArtistes та престижної фотовиставки Objectif FEMMES. Інсталяція Лесі Марущак iз проєкту «Марія» демонструвалася онлайн у червні цього року в США. У вересні нинішнього року The Guardian опублікувало фото проєкту «Марія» у статті про найкращі знімки з Landskrona festival.

ПРИЄДНУЙТЕСЯ

Вишита сорочка рятувала життя
    

До 87-х роковин Голодомору-геноциду Національний музей Голодомору-геноциду проводить інформаційну кампанію #ЗбережиПравду, присвячену незнищенності родинної пам’яті.

 

Впродовж двох тижнів ділитимуться інформаційними плакатами та розповідатимуть про те, як можна долучитися до акції та попередити повторення злочину геноциду. Уже зовсім скоро реклама з’явиться на вулицях Києва.
    

Музейники закликають українців передавати речі, що залишилися у родинах, стали пам’яттю і безцінною реліквією, яку берегли роками, — безмовних свідків злочину геноциду української нації — до Музею. Ці речі увійдуть до експозиції другої його черги.
    

Традиційні сорочки були у кожній українській родині: вишиті хрестиком, гладдю, кольоровими нитками чи білим по білому, урочисті та буденні. У роки Голодомору 1932-1933 рр. саме завдяки їм люди отримували шанс вижити — їх обмінювали на дрібку борошна чи склянку якоїсь крупи. Так вишиті сорочки, а ще хустки, плахти, кожухи, рушники рятували життя.