Тривожність може спричинити розвиток цукрового діабету: хто у групі ризику

17.11.2020
Тривожність може спричинити розвиток цукрового діабету: хто у групі ризику

Профілактика недуги — контроль над емоціями. (Фото з сайта schalipharma.com.)

Люди, яким властиві тривожні стани і низька концентрація уваги, більшою мірою схильні до ризику цукрового діабету. Такого висновку дійшли американські вчені з Університету Райса.

 

Їхня робота стала перевіркою вже давно існуючої гіпотези про те, що між тривожністю і схильністю до цукрового діабету існує певний зв’язок.

 

Учені підтвердили наявність такого взаємозв’язку і пояснили механізм, що забезпечує подібну закономірність.

    

На думку авторів дослідження, тривожні люди, які легко відволікаються, частіше хворіють на діабет, аніж ті, у яких «усе під контролем».
    

У чому проявляється зв’язок між тривожністю, імпульcивністю та діабетом? Спочатку виникає гальмування, через яке знижується концентрація уваги, потім зростає тривога, яка, в свою чергу, провокує запальний процес, що, на думку вчених, підвищує рівень маркерів діабету.
    

Автори дослідження вважають, що контроль над своїм психоемоційним станом — своєрідна профілактика небезпечного захворювання. Поліпшити такий контроль допомагають різні методи: від усвідомленого мислення до спеціальної поведінкової терапії.
    

Майте на увазі, що захворіти на діабет ризикують також офісні працівники. Це пов’язано з тим, що вони переважно працюють сидячи, мало рухаються. Відтак лікарі радять їм кожні пів години змінювати положення тіла. Короткі «прогулянки» щопівгодини робочого часу, вважають медики, можуть серйозно скоротити ризик розвитку діабету в мільйонів офісних працівників.
    

Ходьба протягом усього двох хвилин кожні пів години ефективніша, ніж жвава 30-хвилинна прогулянка перед роботою, стверджують лікарі.
    

Добровольці, які регулярно походжали по офісу протягом однієї хвилини 40 секунд щопівгодини, мали нижчий рівень цукру в крові.