«Корона» бізнесу як зашморг: як влада на місцях бунтує проти карантинних обмежень

17.11.2020
«Корона» бізнесу як зашморг: як влада на місцях бунтує проти карантинних обмежень

Поліція закривала заклади, які не дотримувалися карантину вихідного дня. (Фото Львівського порталу)

За недільну добу в Україні зафіксували ще 9 тисяч 832 хворих на ковід. Найбільше нових заражень у столиці, Дніпропетровській та Запорізькій областях. У суботу та неділю Україна повернулася до жорстких обмежень. 

 

Хоча чимало українських міст відмовились запроваджувати карантин вихідного дня. Ба більше, очільники населених пунктів, які не виконували обмеження, найближчим часом збираються звернутися до Конституційного Суду стосовно законності обмежень.
    

Серед міст-бунтарів — Черкаси. Там міська влада відмовилася виконувати рішення Кабінету Міністрів. Тож у вихідні у Черкасах працювали торговельні центри, кафе, ресторани та магазини. 

 

Закрили лише нічні клуби. Для Черкас це не перший спротив центральній владі, у травні там послаблювали карантинні обмеження і дозволяли працювати малим підприємцям.
    

Ігнорувати вказівки уряду вирішив і міський голова Тернополя. Аргумент один — це знищить економіку міста повністю. Щоправда, пригрозив, що штрафуватиме підприємців, які ігнорують масковий режим.

 

Після рішення уряду, вже пізно ввечері, зібрались і депутати Львівської міської ради. Вони проголосували, що всі суботи та неділі до 30 листопада у місті — робочі дні. Тож, відповідно, карантин вихідного дня запровадити не зможуть, бо працюватимуть без вихідних.

 

Міський голова Житомира також виступив проти карантину вихідного дня. Пояснив, що не має права  вводити обмеження, бо люди не матимуть за що годувати родини. Водночас житомирська влада вирішила провести ІФА-тести для всіх працівників шкіл. У Рівному міський голова вирішив, що рішення про локдаун вихідного дня має приймати комісія з техногенної безпеки, але засідати вони будуть лише в понеділок.

 

Тож на вихідних ніяких обмежень не було і всі заклади працювали. Проти запровадження карантину на вихідних до кінця листопада виступила місцева влада й у інших містах, зокрема в Івано-Франківську, Луцьку, Мукачевому. У кількох менших містах, таких як Краматорськ i Слов’янськ, карантин не ввели через рішення комісій.
    

«У міських голів немає повноважень дозволяти або забороняти дію рішень уряду на території окремо взятої територіальної одиниці. Рішення уряду діють безумовно і підлягають виконанню всіма суб’єктами господарювання, які розташовуються на території України. Карантин вихідного дня стосується винятково визначеного переліку суб’єктів господарювання, які є на території України. Якщо це, наприклад, ТРЦ, то він має бути закритий протягом вихідних», — зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
    

Тим часом частина українських міст таки вирішила виконати розпорядження Кабміну. Серед них і столиця. Однак деякі заклади, попри рішення центральної та місцевої влади, таки були відкриті. Поліція була змушена складати адміністративні протоколи. На жаль, столиця— у лідерах негативної статистики. Кількість померлих від коронавірусу в Києві наближається до тисячі. Про це написав Віталій Кличко у своєму «Телеграм»-каналі.

СТАТИСТИКА

У світі ж за добу COVID-19 діагностували майже у пів мільйона людей. У країнах Європи лідерами рейтингу за кількістю нових випадків захворювання є Італія, Франція, та Британія. Україна займає 7-ме місце. Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє: найбільшу кількість нових випадків зараження коронавірусом фіксують саме у вихідні.

 

Приміром, 14 листопада у світі було виявлено рекордні 660 тис. 905 випадків інфікування коронавірусом. Це найбільший добовий приріст від початку пандемії. Попередній рекорд було зафіксовано днем раніше, у п’ятницю, 13 листопада, — 645 тис. 410 випадків, а перед тим — у суботу, 7 листопада, — коли було виявлено 614тис 013 випадків зараження.