Односторонній мир на Донбасі: Україна домовляється, Росія стріляє

13.11.2020

Як ми й прогнозували, свої ослаблені позиції на політично-дипломатичному фронті російська сторона намагається компенсувати тиском на військовому «майданчику».

За даними штабу ООС, упродовж двох минулих діб ситуація в районі проведення Операції Об’єднаних сил залишалася контрольованою.

Дотримуючись досягнутих домовленостей, українські військовослужбовці сумлінно виконують завдання за призначенням.

За цей період збройні формування Російської Федерації та її найманці п’ять разів порушили домовленості Три­сторонньої контактної групи.

Біля населеного пункту Піски ворог відкривав вогонь з автоматичного станкового гранатомета.

Поблизу Водяного — застосував міномет калібру 82 міліметри. Неподалік населеного пункту Кам’янка противник вів вогонь зі стрілецької зброї та великокаліберного кулемета.

На жаль, унаслідок цього обстрілу один український військовослужбовець отримав вогнепальне поранення. Його стан стабілізовано, воїн проходить лікування в госпіталі. Від початку поточної доби, 11 листопада, проголошений режим припинення вогню російсько-окупаційні війська порушили один раз. На околиці  населеного пункту Кам’янка противник застосував стрілецьку зброю та великокаліберний кулемет.

На жаль, унаслідок обстрілу один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав вогнепальне поранення. Воїна відразу доправлено до лікувального закладу, де йому надається належна медична допомога. Стан здоров’я військовослужбовця задовільний.

Про зухвалі дії росіян оперативно було повідомлено представників ОБСЄ через Спільний центр iз контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Зараз саме ця політично-дипломатична складова набула більше ваги.

За інформацією Тристоронньої контактної групи, результатом чергового засідання глав делегацій став комплекс рішень. У першу чергу це ініціатива представників ОБСЄ провести позачергове засідання Політичної підгрупи для погодження єдиного документа на базі «Плану спільних кроків учасників ТКГ iз виконання Мінських домовленостей», запропонованого главою української делегації Леонідом Кравчуком.

За гуманітарним напрямком результатом стала констатація факту на найвищому рівні, що Україна виконала свої зобов’язання та 10 листопада відкрила всі наявні КПВВ для руху людей та транспорту.

І хоча російська сторона намагалася маніпулювати, посилаючись на карантинні заходи, аргументом не на її користь стали докази, що кордон між РФ та окупованими територіями відкритий — і ні про які карантинні заходи у тому випадку не йдеться, незважаючи на факт, що епідеміологічна ситуація в Росії значно гірша, ніж у нас.

Представники ОБСЄ закликали російську сторону відкрити зі свого боку КПВВ для руху транспорту та людей у найближчий час, до кінця цього тижня.

За економічним напрямком досягнуто підтримки з боку ОБСЄ пропозиції Української делегації створити на КПВВ «зелені коридори» для малорухомих громадян, які зможуть без перешкод пересуватися поза загальною чергою та безперешкодно отримувати пенсії, соцвиплати, адміністративні та фінансові послуги.

До того ж глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, модератор Робочої підгрупи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи посол Чевік, наголосивши, що режим припинення вогню в цілому зберігається вже 108 діб, зазначив, що спостерігається зменшення кількості обстрілів i використання важкого озброєння (мінометів). Українська делегація продовжує наполягати на початку гуманітарного розмінування.

Йдеться передусім про заміновані 19 ділянок: як-от кладовища, електромережі, об’єкти водопостачання, що розташовані на лінії розмежування. За словами Кравчука, вкрай важливо почати розмінування до різкого погіршення погодних умов.

Глава української делегації закликав повернути додому до Різдва та Нового року всіх  утримуваних осіб, що стало б прикладом високої моралі та відповідальності учасників, ознакою їхнього прагнення домовитись і щодо решти позицій.