У Черкасах пологовий №2 перетворять на коронавірусний центр: лікарі і пацієнтки обурені

11.11.2020
У Черкасах пологовий №2 перетворять на коронавірусний центр: лікарі і пацієнтки обурені

За попередню добу в Україні зафіксували 10 тис. 179 нових випадків коронавірусної хвороби.

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Житомирській, Київській, Одеській, Запорізькій областях, а також у столиці.

Тому Україна переходить до другого етапу реагування на поширення коронавірусу. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Під забороною тепер усі планові операції та госпіталізація, лікарні переходять на лікування коронавірусу. За словами Ляшка, ситуація з коронавірусом в Україні вкрай напружена, однак поки система охорони здоров’я справляється з напливом хворих.

Нині необхідно терміново збільшити кількість ліжок для хворих на коронавірус iз наявних 50 тисяч до 80 тисяч, а також забезпечити ці місця киснем. «Із понеділка всі планові госпіталізації заборонені, наші лікарні приймають лише ургентних хворих і, винятково, хворих на коронавірус», — сказав Ляшко.

Критична ситуація з місцями в лікарнях склалася  у Черкасах. Там закривають пологовий будинок №2, аби перепрофілювати його на центр для лікування коронавірусу.

Таке рішення місцевої влади обурило гінекологів. Адже тепер працівникам із пологового (а їх понад 200 осіб) пропонують залишитися і лікувати пацієнтів із COVID-19.

«Ми, звісно, незадоволені таким рішенням. Бо які в нас є варіанти? Або звільнятися, або йти у відпустку за власний рахунок, або ж лікувати хворих на коронавірус, але ми цього не вміємо робити, бо все життя пропрацювали в гінекології. Тому зараз колективом обдумуємо, як вчинити в цій ситуації», — заявила акушерка пологового, однак попросила не називати її імені.

Критику таке рішення викликало і серед пацієнток, яким тепер далеко їхати народжувати. Проте місцеві чиновники кажуть: iншого виходу немає, ситуація із коронавірусом у місті — критична.

Директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Всеволод Кульчиковський заявив, що влада мусить іти на такі непопулярні кроки, щоб зберегти життя людей. Наразі в лікарнях Черкас понад 100 людей із COVID-19 і ліжка для них закінчуються.

Тим часом коронавірус діагностували і у президента України Володимира Зеленського. Про свій діагноз він написав у «Фейсбуці». Повідомив: у нього піднялася температура, втім почувається добре.

Пообіцяв ізолюватися і продовжити працювати. Також стало відомо, що коронавірус підхопив і голова офісу президента Андрій Єрмак.

Уже в середу рішення про карантин вихідного дня має офіційно ухвалити уряд. Зі свого боку, президент Володимир Зеленський запевнив, що такі карантинні обмеження триватимуть лише кілька тижнів.

«Тимчасовий режим карантину на вихідні, приблизно на кілька тижнів, може допомогти нам уникнути жорсткого локдауну. Таким чином ми уникнемо великого збільшення хворих і встигнемо підготувати необхідну кількість ліжок. Збільшення кількості ліжок, носіння масок i тимчасовий карантин вихідного дня дадуть хороший ефект. Наш сценарій розвитку епідемічної ситуації в холодну пору року буде далеко не найгіршим», — заявив президент.

Окрім карантину вихідного дня, в Україні планують запровадити «пріоритетні години» в магазинах для людей, старших за 60 років. Про це повідомила гендиректорка директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ Ірина Руденко.

За її словами, людям літнього віку хочуть визначити час для обслуговування з 10-ї до 12-ї години дня, аби вони мали змогу відвідувати магазини без черг. Руденко додала, що так люди з уразливої категорії зможуть уникати великого скупчення людей.

Однак забороняти їм ходити до магазинів в інший час влада не планує. «Це дуже хороша ініціатива. Бо під час першого карантину я довго боялася виходити на вулицю.

Діти не мали можливості приїхати, а я була сама. І це складна ситуація. Якщо ж зараз справді будуть пускати у визначений час до магазинів лише пенсіонерів — це дозволить почуватися хоч трохи, але таки безпечніше», — прокоментувала «УМ» пенсіонерка Любов Боголюбова.