Король-пиріг, «Пані Валевська» і «Наполеон»: рецепти святкової випічки від Надії Бутин із Золочева

11.11.2020
Король-пиріг, «Пані Валевська» і «Наполеон»: рецепти святкової випічки від Надії Бутин із Золочева

Надія Бутин.

У Надії Бутин — чудової господині з мальовничого Золочева, що на Львівщині, головні дегустатори її страв — троє синів.

Навіть уявилася ця прекрасна картина: великий стіл, на ньому аж рум’яниться пишний пиріг, і троє красенів-синів хвалять маму за те, що вона створила їм чергове маленьке затишне свято. І, звісно, — чоловік, сила і тил родини.

Обов’язкова традиція цієї гарної родини — спільна вечеря. «За день — багато роботи, турбот, суєти, вражень, — розповідає Надія, — а вечеря — це час, коли всі разом за одним столом.

А мама підкреслює цю радість красивим посудом, сервіруванням «від душі» та смачною стравою. Адже щасливий той, хто щасливий у себе вдома!» — підсилює цитатою свою розповідь шанувальниця цікавих книжок Надія Бутин.

Емоції і настрій передаються зi стравою

«Моя сім’я — моє натхнення та найбільше щастя, — продовжує Надія Бутин. — Люблю готувати. Ні, не так — дуже люблю готувати! З раннього дитинства захоплювалась своїми батьками. Брала з них приклад, захоплювалась мамою, її стравами та випічкою. І з часом, коли сама стала мамою, поринула у світ кулінарії. Люблю читати, дізнаватись щось нове і пробувати нове, вдосконалювати смак. А найбільший успіх — це коли найголовніші дегустатори, мої хлопці, задоволені та просять добавки. Готую з задоволенням та любов’ю. Вірю, що емоції та настрій передаються зі стравою. Моя сім’я — мій рай і моя фортеця. Тут панує любов, злагода, повага та взаєморозуміння».

Поки діти ще маленькі, 36-річна красуня Надія весь час, увагу і турботу присвячує їм. А далі у мріях та планах — займатися улюбленою справою, яка приносить задоволення, дохід і буде запорукою для розвитку та самовдосконалення.


Сини-мамине натхнення.


Випічка — як натхнення

Надія вважає, що смачною випічкою можна надихати родину на гарний день і гарні справи. Бо як налаштуєшся зранку, таким і день буде. Вона любить ці ранкові смачні «налаштування» всієї родини, завжди пече щось смачне на сніданок.

«Надзвичайно люблю сирник — iз маком, родзинками, вишнями, будь-яким тістом чи просто з цедрою лимона. У нас на Львівщині на Великдень готують «Плесканки». Це запечена солодка сирна маса у духовці, в порційній формі, найчастіше це була тарілка. Обожнювала всі свята, проведені у бабці в селі. А особливою завжди для мене була паска. А аромат та улюблений смак цієї страви став для мене поштовхом для приготування сирника. З нього і почалися мої кулінарні експерименти у випічці».

Львівський сирник iз маком

«Так, iз маком сирник для мене особливий», — каже Надія Бутин. Але хто не знає знаменитих львівських сирників? Знають усі, а от спекти! Надія розповідає, як це зробити так, щоб смачна випічка точно вдалася.

Інгредієнти: 1,5 кг сиру домашнього, 300 г цукру, 100 г розтопленого масла, 6 ст. л. кукурудзяного крохмалю (без гірки), 7 ст. л. сметани, цедра і сік одного лимона, цукати, родзинки за смаком, 150 г меленого маку, 12 яєць, пакетик ваніліну.

Сир перемолоти на м’ясорубці або збити у блендері. До гладкої маси додати цукор, ваніль і по два яйця — i так усі яйця. Далі цедру, сік, масло, сметану і крохмаль. Збивати до однорідної консистенції.

В окремий посуд висипати мак. До маку покласти 10 ст. л. сирної маси і добре вимішати. А до сирної маси, що залишилась, додати цукати та родзинки.

Форму (28 см) застелити пергаментом, змастити і притрусити борошном. На дно викласти сирно-макову масу, а зверху сирну. Випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів 1 год. 15 хв.

Залишити у виключеній духовці при відкритих дверцятах ще на 30 хв. Коли сирник добре охолоне, покрити улюбленою помадкою чи шоколадом.

Сирник виходить ароматний, ніжний, у міру вологий і дуже смачний.


Пухкі сирнички в духовці

«А на сніданок, якщо часу обмаль, можна швиденько приготувати сирні кекси, діти їх їдять — аж за вухами лящить. І не тільки діти, до речі», — уточнює господиня.

Потрібно: сир домашній — 200 г, пакетик ванільного цукру, цукор — 3 ст. л., сметана — 5 ст. л., яйця — 2 шт., манка — 3 ст. л., масло вершкове — 2 ст. л. (розтопити), розпушувач — 1 ч. л., цедра лимона і родзинки за бажанням.

Усі інгредієнти змішати в блендері. Силіконову форму змастити маслом. Пекти при температурі 200 градусів 30 хв. Виймати з форми тільки тоді, коли повністю вистигнуть. Просто, швидко і дуже смачно!

А якщо «Наполеон»?

«Хочу поділитися з вами рецептом святкового торту. Він припаде до смаку всім», — переконана Надія Бутин. Утім смачний багатошаровий кремовий «Наполеон» — це дивовижно смачна випічка, яку також знають усі. Проте якраз через цю багатошаровість здається, що спекти її непросто. Все просто!» — переконує господиня і ділиться рецептом. Форма — 24 см.

Білі коржі: 480 г борошна, 1 яйце, 35 г коньяку, 150 г води, 150 г масла, дрібка солі.

Шоколадні коржі: 430 г борошна, 50 г какао, 1 яйце, 35 г коньяку, 150 г води, 150 г масла, дрібка солі.

Заморожене масло натерти на терці, змішати з борошном. Додати інші інгредієнти і замісити тісто. Заготовку розділити на 10 шматочків. Аналогічно все повторити і з шоколадним тістом. Борошно і какао просіяти. Заготовки майбутніх паляниць притрусити борошном і поставити в холодильник на три години.

Духовку розігріти до 210 градусів. Максимально тоненько розкачати кожен шматочок тіста. Форму застелити пергаментом i змастити. Випікати 5-7 хв. до золотистого кольору.

Крем класичний: 500 г молока, 70 г вершків 20%, 5 жовтків, 40 г кукурудзяного крохмалю, 120 г цукру, пакетик ваніліну, 115 г білого шоколаду, 130 г вершкового сиру, 40 г масла.

Шоколадний крем: приготування ідентичне до класичного крему, тільки білий шоколад замінити на 115 г молочного або чорного шоколаду.

Приготування крему: жовтки з’єднати з цукром, ваніллю, крохмалем i вершками. Додати частинами молоко та добре вимішати вінчиком, щоб не було грудочок. Зварити на мінімальному вогні заварний крем. Наприкінці додати шоколад i добре вимішати до глянцевої та блискучої маси. Накрити плівкою і поставити в холодильник на 4-5 год.

Аналогічно зварити шоколадний крем. Вершковий сир збити з маслом до пишності й по одній ложці додавати заварний крем. Усі компоненти повинні бути однакової температури. Окремо робимо класичний крем і окремо шоколадний.

Збірка: шоколадний корж — шоколадний крем — шоколадний корж — шоколадний крем — білий корж — білий крем — білий корж — білий крем. Готовий торт поставити під невеликий тягар і залишити при кімнатній температурі на 2 години. Коли коржі просякнуть, поставити в холодильник.

Після охолодження за бажанням торт покрити крем-чізом і глазур’ю з желатином.

Дріжджовий пиріг «Королівський»

«А ще я хочу поділитися рецептом пляцка мого дитинства. Колись кожної неділі в нас удома завжди пахло випічкою, мама пекла щось смачненьке. І цей пляцок, його аромат, смак — з кращих спогадів дитинства. Отже, тримайте рецепт», — каже кулінарка.

Форма 26-27 см.

Інгредієнти для тіста: 375 г борошна, 175 г масла, 3 ст. л. сметани, 3 ст. л. цукру, 25 г дріжджів (свіжих), 4 жовтки.

Замісити тісто, поставити на годину в тепло. 

Тим часом приготувати начинку. Інгредієнти для начинки: 

  • перша: 200 г меленого маку вимішати з 100 г родзинок +  2 білки збиті з 50 г цукру і ванількою;
  • друга: 100 г горіхів подрібнених + 2 білки збиті з 50 г цукру і ванількою;
  • третя: густе повидло (у мене сливове), або вишня у своєму соку.

Тісто розділити на чотири частини (одна частина — більшого розміру, щоб викласти бортик). Три наступні однакові.

Приготування: Першу частину розкачати і викласти з бортиком у застелену та змащену форму. На неї — начинку з маком i родзинками. Накрити другою частиною, її помастити повидлом чи викласти вишні, накрити третьою частиною, на неї — горіхову масу.

Зверху четверта частина (проколоти її виделкою у різних місцях). Накрити рушником і на годину в тепле місце. Випікати при температурі 180 градусів 55 хв. Охолодити, вийняти з форми і смакувати.

Її величність «Пані Валевська»

«Якось мені захотілося спробувати ще й цей чудовий торт. І скажу вам відверто: вiн вийшов надзвичайний. Ніжний, у міру солодкий, iз приємною кислинкою смородини та легким ароматом смаженого мигдалю. Усім раджу спробувати!» — радить Надія, бо впевнена, що всім вдасться.

Тісто: 600 г борошна, 6 жовтків, 300 г масла, 100 г цукру, 2,5 ч. л. розпушувача.

Холодне масло натерти на тертку, замісити тісто, розділити його на три частини. Викласти одну частину на застелену і змащену форму пергаментом (у Надії вона квадратна 28х28 см), пальчиками сформувати корж. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 10 хв. Дві інші частини поставити в холодильник.

Тим часом збиваємо білки: 3 білки, 150 г цукру, 0,5 ст. л. кукурудзяного крохмалю з гіркою. Білки збити, додати поступово цукор, збити до стійких піків. Наприкінці додати крохмаль, ще раз легенько перемішати лопаткою.

Форму з коржем дістати з духовки, викласти на підпечений корж 100-150 г смородинового джему, зверху викласти білки, посипати мигдальними пластівцями, 100 г, можна і більше. Ставимо в духовку, температуру збавляємо до 160 градусів. Печемо ще 40-45 хв. Таким чином випікаємо ще два коржі.

Крем: 550 г масла, 600 мл молока, 3 ст. л. крохмалю, 3 ст. л. борошна, ванілін, 5 ст. л. цукру, цедра лайма або лимона. Викладати зверху на крем на кожну паляницю. (За бажанням)

Змішуємо всі інгредієнти на крем, частинами додаємо молоко. Добре мішаємо та варимо до загустіння. М’яке масло збити з «чуточкою» коньяку до пухкості, додати поступово охолоджений заварний крем. Усе має бути однакової кімнатної температури.

Перемастити коржі й стінки торта. Він зверху має апетитний вигляд, тому можна нічим не прикрашати.

Усім смачного бажає Надія Бутин із Золочева і радить влаштовувати вдома смачні маленькі родинні свята — і з приводу, і без приводу. Бо життя і є свято!