Голобородько стає Голобюджетьком: головне про ухвалений у першому читанні держбюджет-2021

06.11.2020
Голобородько стає Голобюджетьком: головне про ухвалений у першому читанні держбюджет-2021

«Діма, єщьо два чєловєка нє успєло!» — «Нє успєло? На работу нада, бл…ь, ходіть, Коля!» — такий пікантний діалог з парламенту вчора почула в прямому ефірі вся країна через невідімкнені мікрофони біля крісла спікера.

В цей час у президії саме зібралися голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції Давид Арахамія та «сотоваріщі», ідентифікувати яких через маски було досить складно.

Припускають, що перша репліка належала нардепу-«слузі» Миколі Тищенку, а друга — пану Арахамії. Саме перед цим у сесійній залі не вдалося набрати потрібну кількість голосів для ухвали змін до Бюджетного кодексу.

Тож ішлося про те, що «два штики» не встигли проголосувати, хоча вони могли б змінити хід голосування — за законо­проєкт №4100 проголосували тільки 225 нардепів при необхідних 226 (щоправда, згодом у першому читанні зміни до Бюджетного кодексу таки були ухвалені).

Після цієї «експрес-наради» пан Разумков звернувся до присутніх у парламентському залі: «Хто ще не випив кави до 11-ї години, поверніться до зали. Адже на вас покладається велика відповідальність». Питання вчора в парламенті й справді розглядалося важливе і відповідальне — проєкт Держбюджету на наступний рік.

Запропонований Державний бюджет притомні депутати називають міфічним і нереальним. Ірина Южаніна, народна депутатка від «Європейської Солідарності», наголошує, що дохідну частину цього бюджету виконати неможливо. «Дефіцит на наступний рік становитиме понад 270 млрд гривень. Витратна частина бюджету буде тільки на папері. Якщо цей бюджет не наповнити конкретними реальними цифрами, це буде катастрофа для країни», — наголосила пані Южаніна.

«Чомусь влада не враховує, що сьогодні ми маємо дефіцит бюджету на позначці майже 300 млрд гривень, недовиконання цього бюджету станом на жовтень — 7,5 млрд гривень. Водночас у новій версії пропонують суттєво збільшити дохідну частину. В мене питання — а де ці гроші планують узяти? — цілком слушно запитує народний депутат від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко. — Цей бюджет нереалістичний, він не буде виконаний. Мабуть, президент Голобородько хоче стати ще й Голобюджетьком».

Водночас міністр фінансів України Сергій Марченко з трибуни парламенту назвав бюджет «цілком збалансованим і реальним до виконання».

«У бюджеті передбачено достатньо для фінансування всіх пріоритетних потреб держави, — оптимістично зазначив пан Марченко. — Ми зможемо впоратися з коронакризою і забезпечити фінансову стабільність, відновити економіку та підвищити добробут громадян. Це бюджет можливостей для подальшого розвитку. Він створює інструмент для подальших трансформацій, що зробить нашу країну успішною, а економіку сильною».

За словами міністра, дохідну частину бюджету буде збільшено ще на 20 млрд грн, йдеться про додаткове фінансування розвитку територій — 4,3 млрд грн, інфраструктурних проєктів — 7,5 млрд грн, культури і спорту — 3 млрд грн, медицини — 2 млрд грн, підтримку аграріїв — 500 млн грн, соцзахист — 200 млн грн, а також видатки на екологію, освіту науку і військову сферу.

Але Валерій Пацкан, голова Рахункової палати, яка робила аналіз проєкту Держбюджету, не поділяє оптимізму міністра. Зокрема, прогноз щодо економічного зростання на 4,6%— «це досить оптимістично, є ризики що таке зростання не буде досягнуто», наголосив він, враховуючи, що коронакриза нікуди не дінеться й у наступному році, а рецесія в промисловості та інших галузях триватиме.

«Проєкт Держбюджету є особистою розпискою пана Зеленського у власній некомпетентності та дилетантстві, — наголосив п’ятий президент і народний депутат Петро Порошенко. — Бо, як каже відома приказка, до булави треба голови».

Однак нереальний проєкт Держбюджету було ухвалено в першому читанні вже по обіді. В другому читанні його орієнтовно розглянуть за два тижні. Після цього депутати взялися за обговорення антикорупційних законопроєктів.