Радіодиктант національної єдності: Богдан Бенюк намагається вивідати подробиці у Івана Малковича

06.11.2020

У понеділок, 9 листопада, всі бажаючі отримають змогу перевірити свої знання з української мови під час ювілейного ХХ Радіодиктанту національної єдності.

Його цього року писатимуть уже вдвадцяте. Базовою локацією заходу стане зала столичної бібліотеки імені В. І. Вернадського, куди традиційно обіцяють прибути відомі політики, управлінці, актори та спортсмени.

Їх участь не лише додає популярності заходу, а й доводить той факт, що він задуманий перш за все як своєрідний флешмоб єднання навколо рідної мови. Тобто демонстрація і перевірка грамотності — важливе, але не основне завдання цього проєкту.

Як повідомили організатори, ювілейний диктант охопить значно ширшу аудиторію, оскільки його транслюватимуть на всіх платформах «UA: Суспільне мовлення» — на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», всіх регіональних каналах, на фейсбук-сторінках Суспільного та каналах Суспільного в YouTube. Розпочнеться захід 9 листопада о 9-й годині ранку.

Текст складається зі 100-120 слів. Його написання цього року довірили письменнику, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка Івану Малковичу. Читатиме диктант акторка з філігранною дикцією Римма Зюбіна.

Член правління Суспільного Дмитро Хоркін повідомив на брифінгу, що ювілейний диктант уже готовий, але тримається у суворому секреті. Текст бачили наразі тільки троє людей: він, продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська і, відповідно, сам автор.

При цьому Іван Малкович поскаржився на нетерплячих учасників акції, які просять хоча б віддалено натякнути на зміст. Особливо дошкульним він жартома назвав актора Богдана Бенюка, що живе поруч iз письменником і прагне вивідати таємницю, так би мовити, по-сусідськи. Консультантом цьогорічного проєкту стала докторка філологічних наук Лариса Масенко.

Нагадаємо, перший Радіодиктант національної єдності відбувся в травні 2000 року до Дня Кирила й Мефодія та з нагоди дати перепоховання Тараса Шевченка. З того часу кількість учасників заходу постійно зростає, а географія — шириться. Листи з готовим текстом надсилають слухачі різного віку з усіх областей України та з-за кордону. Переможці традиційно отримують цінні подарунки.

Особливістю цьогорічної акції став той прикрий факт, що група колишніх депутатів Верховної Ради спробувала відмінити прийнятий Закон про мову через Конституційний Суд.

«Дуже символічно, що ми проводимо цей брифінг, присвячений ХХ ювілейному Радіодиктанту в день, коли в закритому режимі висока палата Конституційного Суду України вкотре розглядає конституційність Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», — повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. — Деякі депутати минулого скликання вважають його не конституційним».

До речі, в день написання диктанту біля стін Кабміну та адміністративних будівель по всіх регіонах України відбудуться протестні акції з вимогою відставки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета та повернення української літератури до обов’язкового ЗНО.