Коронавірус в ОРДЛО: на окупованому Донбасі величезні черги на рентген, маски в дефіциті

04.11.2020
Коронавірус в ОРДЛО: на окупованому Донбасі величезні черги на рентген, маски в дефіциті

Ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил контролюють українськi захисники.
 
Впродовж доби, 2 листопада, у смугах відповідальності українських бригад зафіксовано два порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.
 
Поблизу Шумів противник застосував підствольний гранатомет i стрілецьку зброю, неподалік Старогнатівки — підствольний гранатомет. 
 
Бойових втрат і поранень серед українських захисників унаслідок ворожих пострілів не було.
 
Тим часом підтвердилася інформація щодо загибелі трьох цивільних в окупованій Горлівці поблизу лінії зіткнення. Нагадаємо, 30 жовтня там стався вибух, у якому звинувачували українську сторону. Мовляв, це працював український безпілотник. Утім наразі точно вже відомо, що вибух стався під час спроби чоловіків розпиляти невідомий снаряд.
 
За інформацією телеграм-каналу «Донбаський кейс», загиблі (місцеві мешканці) були у спецодязі. 
 
Вибух стався на території колишнього підприємства «Арго», яке раніше займалося виготовленням бетонних виробів. Колишній його власник Володимир Весьолкін, якого вважають одним iз перших приватних підприємців Горлівки, виїхав на територію України на початку окупації.
 
Він був власником двох пекарень (одну з яких устиг вивезти з окупованої території) та авторемонтних майстерень. Саме він виклав у соцмережі фото руїн свого колишнього підприємства. 
 
«Це моє приватне підприємство «Арго». Точніше те, що від нього залишилось, — написав він. — Раніше тут працювали люди за різними професіями. Люди отримували заробітну плату, а місто — податки. Як стало зрозуміло пізніше кожному, Горлівка була досить заможним містом. Потім прийшла до нас Росія, ну як при­йшла — на танках приїхала. Обізвала нас «ДНР»... І як наслідок — ні роботи, ні податків. Суцільні злидні. Ті, хто не пішов захищати Україну або просто не поїхав i залишився там, зараз у прямому сенсі виживають. Щоб годувати родини, є два шляхи — йти воювати за «ДНР» або шукати випадкові заробітки». 
 
Медики на окупованих територіях уже просто тихо зітхають, коли їх запитують щодо боротьби з епідемією коронавірусу. Офіційні джерела окупаційної влади рапортують про 200 захворілих на день, а в соцмережах i приватних повідомленнях люди пишуть про відсутність місць у лікарнях, ліків i можливості зробити тест. 
 
За інформацією з власних джерел «УМ», у чергах до дільничного лікаря, який має дати направлення на рентген легенів, просиджують годинами, причому здорові та хворі разом. Через що кількість захворілих збільшується в рази.
 
Лікарі та медперсонал масово хворіють, проблема з їхнім індивідуальним захистом тільки посилюється. Так звана гуманітарна допомога з РФ так і не потрапила до аптек. 
 
Ба більше — Росія припинила імпорт медичного кисню на окуповані території.
 
Причина — самим не вистачає. На окупованій території Донеччини заявили, що самі спробують організувати виробництво. А Луганщина таких спроможностей не має. Проте наступного тижня на окупованих територіях планують провести... комплексні навчання iз залученням сил обох квазіутворень.