«Близько до катастрофи»: Зеленський хоче відправити КС у відставку, підтримали лише «Слуги народу»

04.11.2020
«Близько до катастрофи»: Зеленський хоче відправити КС у відставку, підтримали лише «Слуги народу»

У понеділок під вечір президент України Володимир Зеленський узяв участь у засіданні фракції «Слуга народу» у Верховній Раді та закликав фракцію підтримати дострокове припинення повноважень чинного складу КС. Відповідний президентский законопроєкт уже внесено до ВР.
 
«Я вважаю, що це найліберальніше рішення, яке ми можемо сьогодні зробити і потім спокійно перейти до оновлення складу КСУ, — заявив Володимир Зеленський згодом у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV. — Я не буду відкликати законопроєкт. Я впевнений, що роблю правильно. Я знаю, що це складно. Але вірю, що розумні депутати підтримають мене». 
 
До «нерозумних» записалися одразу чотири парламентські фракції — «Голос», «Європейська Солідарність», ОПЗЖ i група «За майбутнє», які виступили проти ухвали президентського законопроєкту.
 
«У КС діє група людей, які працюють в інтересах країни-агресора. Це не наші слова, це слова секретаря РНБО, — каже Ярослав Юрчишин від «Голосу». — Мета цих людей — зруйнувати конституційний лад. Бо, руйнуючи антикорупційну інфраструктуру, як це почалося, ця група точно спровокує протистояння, призведе до тих дій, на яких учора наголошував президент — крово­пролиття. Чи треба протидіяти такому захопленню влади? Так. Але треба робити це в законний спосіб. А вони хочуть, щоб Верховна Рада вийшла за межі своїх повноважень і підтримала спробу зруйнувати конституційний лад, відправивши у відставку весь склад КС».
 
«Це свідома спроба отримати ручний КС, який потім визнаватиме всі забаганки Банкової. Подібним чином діяв Янукович, коли наділив себе диктаторськими повноваженнями» — додає Артур Герасимов від ЄС.
 
За його словами, зараз необхідно негайно ухвалити закони для відновлення жорсткого електронного декларування з кримінальною відповідальністю за порушення. І такий законопроєкт, як повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков, найближчим часом у ВР буде зареєстрований. 
 
Також учора в Раді заслухали міністра охорони здоров’я Максима Степанова.
 
«Ми дійшли до точки неповернення і близькі до катастрофи, — не приховував серйозності ситуації Максим Степанов. — Ситуація критична не тільки в Україні, а й в усьому світі. Попереду важкі часи. Наступні слова багатьом не сподобаються, але це факт. Настав час особистої відповідальності кожного. Коронавірус розповсюджується винятково від однієї людини до іншої. Тому кожен із нас несе особисту відповідальність за розповсюдження коронавірусної хвороби». Міністр додав, що «нам необхідно приготуватися до неминучого, легко пройти другу хвилю неможливо».
 
За словами Степанова, скільки б додаткових місць у лікарнях не підготували, але коронавірус розповсюджується швидше. І якщо заповнення ліжок сягне 100%, МОЗ почне застосовувати протоколи медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги хворим із більшими шансами на виживання.
 
І головне, наголосив Степанов, якщо не буде лікарів, то кількість ліжкомісць уже не матиме значення. Тому залучати до лікування планують інтернів, а також перепрофільовувати медиків інших спеціалізацій.
 
«Зарплата лікаря має становити не менше 22 тисяч гривень», — наголосив міністр і попросив депутатів урахувати це, ухвалюючи проєкт Держбюджету на наступний рік.
 
До речі, бюджетними питаннями депутати мають намір зайнятися у четвер. Нагадаємо, раніше проєкт критикували за «роздуті» видатки. Зокрема, планується збільшити фінансування силових структур та центральних органів виконавчої i законодавчої влади.
 
«У цьому проєкті бюджету хотіли задовольнити всіх, і щоб за це нікому нічого не було. Це — популізм, враховуючи нинішній виборчий рік», — так прокоментувала проєкт бюджету керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської школи економіки Дарина Марчак, яку цитує «Німецька хвиля».