Яблука під снігом і дивина з капусти: рецепти Юлії Стець-Грещук зі Львівщини

28.10.2020
Яблука під снігом і дивина  з капусти: рецепти  Юлії Стець-Грещук зі Львівщини

Юлія Стець-Грещук.

Як тільки хризантеми своїм барвистим цвітінням прикрасили клумби, господині, ніби змовляючись, почали пекти пляцок за рецептом Юлії Стець-Грещук із міста Пустомити, що на Львівщині, який так і називається «Хризантеми».
 
Точніше — «Хризантеми під снігом», але він такий смачний, що хочеться його пекти і перед снігом також.
 
Та й навесні цей пляцок актуальний, може, через квіткову назву, а може — через особливий смак.
 
Юлія жартує, що час для неї — категорія дивна: плануєш ніби розмірено і чітко, але він усе одно переганяє плани. Та все ж господиня радить не здаватися і попри все йти до мети.
 
Ще в школі дівчина вирішила бути вчителькою, і от тепер вона в родині перша ступила на педагогічну дорогу, «бабця пишалася, що має вчителя в домі, та ще й іноземних мов».
 
Наразі Юлія в декретній відпустці — з чоловіком виховують синочка. Господиня тим часом опанувала мистецтво кулінарії — з тих же міркувань — не здаватися! Бо хоч вона і мріяла пекти, але бісквіти почали вдаватися далеко не відразу. Але зараз — ніби по маслу, не стомлюється жартувати Юлія.

«Печу з 6 класу»

Вона розповідає про своє перше кулінарне творіння. Мама пече дуже смачні пиріжки з вишнями, отож коли батьки поїхати в район у справах, другокласниця Юля вирішила потішити їх по приїзді. Замісила тісто, ввімкнула духовку.
 
Усе було б добре, якби пиріжки не пеклися три з половиною години, бо тісто вдалося, як дубове — без дріжджів і соди, замісила, як на вареники. «Сюрприз не вдався, а ті булки навіть кури не їли, не розмочились у воді.
 
Тато ще довго жартував, щоб я пекла ще такі, щоб ними курей розганяти. Але з 6 класу (аж не віриться) я печу на свята і просто так — мама завжди на мене розраховує, на мої горішки, печиво, пляцки». 
 
А тепер на кулінарні шедеври Юлі чекають її чоловік і синок. «Він у мене засинав під звуки міксера, — каже про мамині будні Юля. — Тому творилися шедеври. А тепер моє маля з галареткою в руках до того міксера повзе, тому на витвори вже часу менше, готую що швидше, але все-таки смачне і красиве». 
 
Кредо в житті Юлії Стець-Грещук — бути зайнятою створенням краси, а мрія — щоб це захоплення кулінарією переросло у велику смачну справу.
 
Мрії здійснюються, якщо працювати над ними, тому за чудовим «Яблуневим цвітом» з неймовірно легким кремом і ніжними барвами у Юлі з’являються барвисті «Чорнобривці» — для мами і не лише, красивий торт «Очі цариці», особливий «Празниковий», незвичний «Шаховий», розкішна «Попелюшка», барвиста «Усмішка» та багато інших, а ще рулети, різноманітне печиво!
 
З печивом у неї особливі стосунки: пече, створює, придумує такі цікаві варіанти, ніби вони їй даруються ельфами випічки.
 
«Є такі!» — усміхається Юлія, мрійниця по життю, але сувора і справедлива вчителька, завантажена багатьма обов’язками, але така, що все встигає. «Мрійте і дійте! — каже вона, — у діях відчуваються крила!». 

Хризантема в снігу

Отож — до смачних справ, і почнемо з «хризантем».
 
«Пляцок надзвичайно м’який, готується швидко, як і зникає. Не за горами зима, і щось так навіяло таку назву, але нехай завжди буде вам тепло і все у Вас буде щось до чаю», — заохочує Юлія до роботи. 
 
Розмір форми 20х20.
 
Рожевий корж: 6 жовтків, 2 яйця, 1 ст. цукру — збити до білого кольору (4-6 хв), додати 4 ст. л. муки, 1 п. порошку до печива, 5 ст. л. олії, 1 ст. л. крохмалю, 1 п. польського рожевого киселю — збити міксером на найменших обертах.
 
Білий корж: 6 білків, дрібка солі — збити до піни, додати 1,5 ст. цукру, збити, додати 1 стакан (6 ст. л.) крохмалю, збити міксером на найменших оборотах. Додати 1 ст. л. оцту, 5 ст. л. олії — перемішати акуратно.
 
Викладаємо на форму, застелену пергаментом, рожеве тісто, зверху — кульками біле тісто, мішаємо вилкою спіралеподібно. Робимо візерунки, щоб не об’єднати в один суцільний рожевий.
 
Пекти при температурі 175 градусів до сухого сірника, остудити і розрізати на 2 частини.
 
Крем: 1 пакет вишневого пудингу, 1 ст. л. крохмалю, 400 г молока, цукор — зварити, остудити і збити з 350 г масла.
 
Малиновий прошарок: 500 мл малини, цукор — проварити, збити, додати 1 п. желатину (25 г), попередньо заливши його трохи холодною водою, щоб набух, і розмішати в гарячій малині до розчинення. Вилити на форму, застелену харчовою плівкою, нехай застигає.
 
Перекладаємо: корж — крем — малиновий шар (викладати з плівкою, плівку знімаємо на пляцку) — крем — корж — крем і кокосова стружка.
 
Замість малини можна будь-які ягоди, навіть яблука на терці з галареткою для кольору. Красиві «хризантеми» готові!

«Яблука під снігом» — особливий пиріг для прохолодних вечорів

Нема сенсу боятися снігу, швидше, навпаки: маючи такий пиріг, спостерігати сніг буде смачно і приємно. 
 
За рецептом Юлії, для тіста потрібно: 1 п. маргарину, 4 жовтки та 2 ст. муки. Замішуємо тісто, ділимо,1/3 тіста кладем у морозилку, решту тіста — на форму, робимо бортики.
 
Яблучна начинка: 5 великих яблук потерти на тертці, посипати цукром, відцідити сік і додати 2 ст. л. кориці. Викладаємо на тісто, посипане манкою або панірувальними сухарями.
 
Окремо збити 4 білки з дрібкою солі (ще — трохи соку лимона), додаючи склянку цукру поступово, до білого. Викладаємо на яблука, зверху — потерти тісто з морозилки.
 
Пекти 30-40 хвилин при температурі 175 градусів.
 
Біла пінка зверху буде волога, не мокра. Якщо хочете брати в дорогу, можна додати 1 ст. л. крохмалю. Краса готова!

«Празниковий» — нехай в родині відчуваються свята

«Головне, каже молода кулінарка Юлія, — створити свято у власній родині, бо з родини починається все. Ось із таким пляцком навіть якщо на календарі будень, у родині буде свято, спробуйте!».
Форма 27х37. 
 
4,5 ст. борошна (тісто м’якіше, як на вареники), 1,5 п. маргарину, 5 жовтків, 6 ст. ложок сметани.
 
Замісити тісто (трохи сікла ножем борошно з маргарином, але не до крихт, додала решту і замісила тісто), розділити на 6 частин, поставити мінімум на 2 год. в холодильник (на ніч). 
 
Розкачуємо одну частину тіста і готуємо першу начинку: 3 білки збити з 0,5 стакана цукру. Додати 3 ст. ложки борошна, 1 ч. л. порошку до печива і 1,5 ст. мелених горіхів.
Начинку викладаємо на тісто, накриваємо другим тістом, проколюємо виделкою.
 
2 частина: все те саме тільки міняємо начинку: 3 білки збити з 0,5 ст. цукру, 3 ст. л. борошна, 1 ч. л. порошку до печива і 300 г різаної кураги (курагу замочити у гарячій воді, порізати). 
 
3 начинка: 3 білки збити з 0,5 ст. цукру, додати 3 ст. ложки борошна з 1 ч. ложкою порошку до печива, 250 г чорносливу (розрізала навпіл і не запарювала).
 
Пекти при температурі 175 градусів до підрум’янення.
 
Крем: біла згущенка і 500-600 г масла. Можна заварний (використавши залишені жовтки). Спечіть на вихідні — здивуйте рідних!

Тертюх — запіканка, яку хочеться ще і ще

І навіть гості проситимуть добавки, переконана Юлія Стець-Грещук. «Тісто готуємо, як на звичайні деруни, тільки стояти над плитою не потрібно, все зробить духовка, — швидко, просто, незатратно, смачно!».
 
Отже, 3-4 кг картоплі і 4-5 середніх цибулин потерти на тертці, як на деруни. Додати моркви за бажанням для гарного кольору, 3-4 яйця, сіль, перець, муку (стакан) і обов’язково 100 г (можна більше трошки або менше) маргарину або масла розтопленого (це надасть запіканці золотистого кольору при запіканні). Все перемішуємо і виливаємо на форму з пергаментним папером, змащеним олією, і печемо при температурі 160 градусів до золотої скоринки — приблизно годину. 
 
Обов’язково остудити, бо спочатку запіканка, як сирник, розлазиться, а коли холодна — легко нарізається.
 
Нам потрібно холодну запіканку нарізати тонкими пластинками і обсмажити на олії, щоб була золота хрустка скоринка з двох боків.
 
Господиня уточнює: до тіста можна додавати підсмажений фарш, гриби, ковбасу. Моркву додавати не обов’язково. Обсмажувати після запікання теж не обов’язково — кому як смакуватиме. 
 
Ідеально підійде замість канапок чи булочок у дорогу. Смакувати можна з будь-якими соусами, сметаною, сметаною із сиром чи й так.

Котлетки з капусти для осінньої вечері

Вони — легкі, пухкі і дуже смачні. Капустину шинкуємо, заливаємо водою і проварюємо в підсоленій воді до м’якості. Затим слід злити воду на друшляк, остудити, руками відтиснути воду.
 
Додати 6 картоплин (середніх), потертих на терці, як на деруни, 2-3 підсмажені на олії цибулини (кубиками), якщо є — кілька пір’їн цибулі, 4 ст. л. манки, 3 ст. л. борошна, яйце, спеції до смаку.
 
Сформувати котлетки, обкатати в панірувальних сухарях і обсмажити. Або ж, як і у випадку з картопляною запіканкою, капустяну масу можна запекти в духовці і подавати із сметаною, йогуртом або овочевим салатом.
 
Господині радять брати їхні рецепти за основу, але кожен продумувати відповідно до власних уподобань. Найчастіше такі стави вдаються особливо смачними. Смачного!