«Зброя» проти недуги — на тарілці: які продукти допоможуть зміцнити імунітет

27.10.2020
«Зброя» проти недуги — на тарілці: які продукти допоможуть зміцнити імунітет

Щоденний раціон має вагоме значення для зміцнення опірних сил організму. (Фото з сайта cookery.com.ua.)

Рівень гемоглобіну в крові — важливий індикатор здоров’я. Якщо він у нормі, кажуть лікарі, то імунітет має ресурси чинити опір збудникам хвороб.
 
У разі ж, коли його показники нижчі від необхідного, організм стає вразливішим до вірусів та сезонних недуг.
 
Якщо виникає необхідність підняти рівень гемо­глобіну, лікарі радять звернути увагу на щоденний раціон. На вашому столі має бути вдосталь продуктів, які містять залізо.
 
Наприклад, теляча або свиняча печінка, язик, нирки. Багато заліза також у бобових (квасоля, горох). Споживайте гречану, вівсяну, пшеничну каші.
 
Розвиткові анемії запобігає також фолієва кислота (вітамін В9). Хоча б раз на день готуйте салати із пекінської капусти, селери, шпинату, петрушки і цибулі — в зелені багато цього важливого мікроелементу.
 
Джерело необхідних організму вітамінів та мінералів — сирі овочі й фрукти. Не забувайте, що високі температури під час приготування страв значно зменшують «вітамінний склад» садовини та городини. Підвищити рівень гемоглобіну допоможуть яблука, груші, інжир, ківі, а також капуста, буряк і морква.
 
М’ясні продукти доцільно вживати з фруктами, вважають дієтологи. Залізо краще засвоюється з вітаміном С. Його багато у цитрусових. Збризкуйте м’ясні продукти лимонним соком.
 
Особливо багаті на залізо м’ясо кроля, індика, телятини та баранини. Намагайтеся готувати м’ясо на пару — так воно краще зберігає корисні речовини, зокрема залізо.
 
Підняти рівень гемоглобіну допоможе настоянка із липового цвіту й меду. Чотири столові ложки подрібненого цвіту необхідно залити літром окропу, а коли суміш трішки охолоне — додати чотири столові ложки меду. Отриманий напій треба настоювати в сухому темному місці протягом трьох днів. Настоянку пити щодня по склянці, бажано натщесерце.
 
Тим, хто дуже полюбляє чорну каву і чай, варто знати, що ці напої мають здатність вимивати залізо з організму. Тож, якщо виникла проблема з гемоглобіном, каву краще замінити на какао (також смачний і корисний напій), а замість чаю — пити відвар із сушених ягід шипшини, які багаті на вітамін С. У зимовий період напій із шипшини — добра підтримка для ослабленого імунітету.