Піар перед виборами: Зеленський пообіцяв зарплату лікарям до 25 тисяч уже в 2021 році

21.10.2020
Піар перед виборами: Зеленський пообіцяв зарплату лікарям до 25 тисяч уже в 2021 році

Учора, як завжди, президент був щедрим на обіцянки.

У президента все добре 

Перше засідання після тривалої карантинної перерви у Верховній Раді відбулося вчора, 20 жовтня, і головним солістом парламентської трибуни став президент України Володимир Зеленський.
 
«Послання Зеленського парламенту. Чому сьогодні? За 4 дні до виборів вилити на країну чергову порцію піару, попрацювати VIP-агітатором «слуг», — обурюється депутатка від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко.
 
— Саме тому і «слуги» всією фракцією вперше їдуть на Донбас саме зараз, а не протягом року. Бо взимку пріоритетом був Оман, а не Донбас» (таку поїздку 120 депутатів своєї фракції анонсував президент Зеленський). Пані Ірина додає, що в промові президента «жодного разу не прозвучало слово агресор у контексті РФ. І прізвище Путіна. Тобто так і не зрозуміло, хто ж таки воює з Україною на Донбасі».
 
«Було проанонсовано, що прозвучить план реінтеграції, план розвитку країни, але про майбутнє в годинній акторській презентації — ані слова, — додає Ірина Геращенко. — Натомість він перерахував серед «своїх» здобутків усе, до чого не мав жодного відношення: новий паспорт, безвіз, створення антикорупційних органів, отримання військової допомоги від стратегічних партнерів, Революцію гідності». 
 
Справді, рятуючи напередодні рейтинг своєї політ­сили, президент більше говорив про здобутки та щедро роздавав обіцянки: про режим тиші, який «триває 86 день поспіль — найдовше за роки війни», мінімальну зарплату 5 тисяч гривень iз 1 вересня (а з 1 січня 2021 буде 6 тис. грн, iз 1 липня 6,5 тис. грн), кілометри відремонтованих доріг, добудований корпус столичної лікарні «Охматдит» та бюджет на армію у 2020 році, що «став найбільшим в історії України — у часи коронакризи він не зменшився ні на гривню». 
 
Також до здобутків Зеленський зарахував одну з найнижчих у світі смертність від коронавірусу, яка в Україні становить усього 1,9%, тоді як у Німеччині — 4%, а у Великобританії — 11%.
 
«Ми підвищили заробітні плати медикам, що протидіють COVID-19, до 300%. Так, через недосконалість бюрократичної системи з виплатами в регіонах були складнощі, але вони в минулому», — заявив президент.
 
Він закликав подякувати медикам за самовіддану працю на передовій епідемії — народні депутати піднялися і стоячи аплодували їм, та пообіцяв гідну зарплату медикам, яка «вже незабаром» буде 20-25 тисяч гривень у лікарів і 15 тисяч у медсестер, а «наступними (в черзі на гарні зарплати) мають бути освітяни та науковці». 
 
«Ми витримали перший етап (коронакризи. — Авт.) та пройшли його з мінімальними втратами. Так, є прогнозоване скорочення економіки та ВВП. Але воно торкнулося всіх країн світу. А порівняно з багатьма європейськими країнами наше падіння менше», — наголосив глава держави, не уточнюючи, що в нас і росту шаленого не було, тому на тлі цього цифри падіння у прірву дійсно можуть виглядати не так і страшно.
 
Водночас президент також дав негативну оцінку роботі антикорупційних органів. «Весна прийшла, де посадки? — питають люди. Цими словами я починаю всі наради з керівниками відповідних органів. Для цього є всі законодавчі й оперативні умови, але результату немає. Мені це набридло. Україна без корупції — не фантастика, і я це доведу. І мені байдуже, скільки для цього знадобиться звільнити керівників відповідних органів», — зазначив Володимир Зеленський. 
Насамкінець президент зізнався, що зумисне не говорив про проблеми, бо «якби ми поговорили про проблеми, то послання затягнулося б до 2024 року». І додав, що «мені перед вами, дорогі українці, не соромно». 
 
Уже коли президент пішов із зали, на нього обрушився вал критики. «Ми й не знали, що в нас так усе прекрасно», — зазначив народний депутат Тарас Батенко. «Уміє тримати зал: половина залу сміялася, половина аплодувала, — додав Ярослав Железняк від «Голосу». — Але президент зовсім не вміє тримати економіку. Як країна житиме далі? Як бізнес працюватиме в умовах карантину? Це незручні запитання для влади напередодні виборів. І влада їх уникає». 

Тримайтеся подалі один від одного

Вислухавши агітаційну передвиборчу промову президента, парламент першим ділом ухвалив 308 голосами «за» Постанову «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби» (проєкт №4228).
 
У ній передбачається створити при президентові України Національний штаб протидії біологічним загрозам, невідкладно ввести в дію єдину всеукраїнську багатоканальну телефонну лінію — систему прямого зв’язку з державою для всіх громадян, які мають симптоми або хворіють на COVID-19, забезпечити ефективну безоплатну діагностику та тестування на коронавірусну хворобу (для цього мають бути збільшені потужності діагностичних лабораторій, створені мобільні бригади для забору в пацієнтів біологічного матеріалу вдома).
 
Також документ передбачає обов’язкове державне страхування для медпрацівників на випадок хвороби на COVID-19 у розмірі 15 прожиткових мінімумів i поширює законодавчу норму про доплати у розмірі до 300% місячної зарплати на немедичних працівників бригад екстреної медичної допомоги та на всіх працівників лікарняних закладів, що надають медичну допомогу при коронавірусі.
 
Постанову ухвалено, але питання в тому, чи будуть її виконувати? Народна депутатка Ольга Стефанишина нагадала, що 7 травня вже було ухвалено закон про протидію коронавірусу, де передбачалося широкомасштабне тестування як хворих, так і контактних осіб та осіб із груп ризику — медиків, поліцейських.
 
«Чи бачите ви його сьогодні? Ні. Натомість бачимо людей, які чекають результатів тестування пару тижнів. У законі була прописана підготовка лікарень другої та третьої хвилі. Чи підготовлені вони? Ні, хворих кладуть у коридорах або відправляють додому. І кошти на це були. Ми ухвалили норму про страхування медиків. Але син лікаря Олега Гайди, який помер 30 червня, вже тривалий час оббиває пороги і не може добитися цієї компенсації», — зазначила пані Ольга і вже вкотре закликала колег відправити у відставку міністра охорони здоров’я, який «провалює виконання наших рішень».
 
Після цього в парламенті заслухали й звіт самого міністра. Він закликав «триматися подалі один від одного», мити руки і носити маски — це запорука того, що вірус буде повільніше поширюватися, і додав: «Ми готуємося до будь-якого розвитку подій, у тому числі й до найгіршого сценарію». 
 
Напередодні під час зустрічі з релігійними лідерами президент Зеленський зазначив, що коли захворюваність на коронавірус сягне 9,5 тисячi випадків на день, держава буде змушена повернутися до жор­сткого карантину.
 
Ми ці цифри маємо вже сьогодні, адже результатів тестів хворим доводиться чекати по 7-9 днів, тому реальної ситуації на сьогодні насправді не знаємо, наголошують народні депутати.
 
Тим часом парламентська фракція партії «Європейська солідарність» ініціювала питання про створення тимчасової слідчої комісії ВР для розслідування використання коштів, які були направлені на боротьбу з коронавірусом.