Коли руки «танцюють»: чому виникає тремор верхніх кінцівок і як його приборкати

13.10.2020
Коли руки «танцюють»: чому виникає тремор верхніх кінцівок і як його приборкати

Тремор рук буває двох типів: нормальний і патологічний.

Якщо це не похмілля, то що?

Тремор рук буває двох типів: нормальний і патологічний. Нормальний (фізіологічний) зустрічається в більшості здорових людей. Він з’являється як легке посмикування у випростаних руках і зазвичай швидко минає.
 
Найчастіше його причиною, за словами лікарів, є фізичне навантаження: підняття вантажів, біг, тривале перебування в нерухомому стані. А також стресова ситуація (надмірне хвилювання, депресія, істерика), коли підвищується збудливість нервової системи.
 
Патологічний тремор виникає на тлі серйозного захворювання — як один із симптомів недуги. У такому разі тремтіння не минає саме по собі і різниться за характером. Спричинити його може, наприклад, побічний ефект лікарських засобів.
 
«Токсичний вплив хімічних речовин і ліків може викликати дрібний — і нерегулярний — тремор у пальцях рук, — пояснює лікар-невролог Олег Костюк. — У таких випадках відміна ліків і симптоматичне лікування вгамовує тремтіння».
 
Алкогольний тремор проявляється при запущеній формі алкогольної залежності. В людини, що давно зловживає спиртним, можуть тремтіти пальці рук, голова, все тіло. Такий тремор виникає зазвичай зранку, у стані по­хмілля. Те ж саме стосується і синдрому абстиненції при наркотичній залежності.  
 
Тремтіння рук також може бути пов’язане з надлишковим виробленням гормонів щитоподібної залози.
 
«Додатковим симптомом, що характеризує це захворювання, є язик — він також дрібно тремтить, якщо його висолопити. При цьому людина стає дратівливою, різко худне, гіршає стан її волосся і шкіри, з’являється надмірна пітливість, прискорене серцебиття», — зауважує Олег Костюк.
 
Тремтіння може виникати і при діабеті — в моменти, коли концентрація глюкози в крові різко зменшується. Такий стан супроводжують слабкість і пітливість. Але все минає після вживання солодких продуктів. 

Сісти на руку і дихати повільно

Тремор стає супутником і хвороби Паркінсона. Головна його особливість — людина тремтить у стані спокою. Тремтіння виникає асиметрично, тобто більше трясеться ліва або права рука (чи нога). Як тільки людина намагається зробити вільний рух, тремор зменшується і минає. 
 
Є також мозочковий тремор, який є наслідком патологічних змін у мозочку (частині заднього мозку людини). Він проявляється при активних рухах рук, ніг, або коли кінцівки довго перебувають у нерухому стані.
 
«Амплітуда тремтінь збільшується під час цілеспрямованої дії (коли рука досягла потрібного предмета) і зменшується та зникає при розслабленні кінцівок. Мозочковий тремор може бути проявом черепно-мозкової травми, розсіяного склерозу, отруєння», — застерігає фахівець. 
 
Лікар каже, що деякі види тремору — досить специфічні. Наприклад астеріксис та міоклонус. Перший проявляє себе швидкими, широкими, аритмічними рухами і виникає у м’язах, коли ті перебувають у стані тривалого скорочення. Вперше цю патологію лікарі завважили в пацієнтів із печінковою енцефалопатією. 
 
«Міоклонус — патологія, при якій спостерігаємо розмашисті рухи рук і тулуба, а амплітуда коливань може сягати кількох сантиметрів, — пояснює невролог. — Тремтіння з’являється при русі, а зникає під час повного розслаблення. Подібний стан виникає при розсіяному склерозі, патології стовбура головного мозку, а також при судинних захворюваннях. Щоб угамувати такий тремор, людині доводиться сісти або лягти на руку».