Убивчі лещата загарбників: Росія продовжує насичувати ОРДЛО зброєю та військовою технікою

09.10.2020
За дві минулі доби на ділянках відповідальності українських підрозділів зафіксовано три порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації.
 
Неподалік населеного пункту Водяне противник кілька разів обстрілював наші позиції зі стрілецької зброї, а поблизу Зайцевого відкривав вогонь із підствольного гранатомета.
 
Бойових втрат і поранень серед українських захисників нема. Військові разом iз рятувальникам Збройних сил i вогнеборцями ДСНС локалізували пожежі, спровоковані поблизу населених пунктів Болотяне, Майорськ, Катеринівка, Попасна, Хутір Вільний та Станиця Луганська.
 
Російська Федерація продовжує насичувати тимчасово окуповані території України озброєнням та військовою технікою.
 
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у звіті за 7 жовтня зазначила: «Для прихованого переміщення сил і засобів ворог постійно використовує ґрунтові дороги, оминаючи офіційні пункти пропуску, аби проїхати непоміченими представниками СММ ОБСЄ».
 
5 жовтня 2002 року, на південній околиці Гусельщикового, що поблизу населеного пункту Новоазовськ, де немає пунктів пропуску, спостерігачі СММ ОБСЄ помітили білий автомобіль із написом «військова інспекція» російською мовою, який стояв біля автошляху.
 
Також на цій самій дорозі побачили свіжі сліди від бойової машини піхоти, що ведуть до населеного пункту Патріотичне на Донеччині.
 
Українська сторона зазначила: означені факти засвідчують порушення Меморандуму про виконання положень Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи від 19 вересня 2014 року, зокрема пункт 5 — про заборону розміщення важких озброєнь і військової техніки в районі Новоазовська, за моніторингом ОБСЄ.
 
Тим часом на окупованій території Луганщини місцева жителька із 11-річним сином підірвалася на вибуховому пристрої, йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні від 7 жовтня 2020 року.
 
Трагедія сталася в полі поблизу Золотого-5 (Михайлівка) за 61 км на захід від Луганська. За словами жінки, наприкінці вересня вона разом із сином і дочкою шукала свою корову в полі, там і наступила на вибуховий пристрій.
 
Жінка отримала серйозні поранення лівої ноги, яку довелося ампутувати нижче коліна, а також численні поранення правої ноги. Її син отримав поранення очей, дочка не постраждала.