Українців хочуть змусити платити за пільги на електроенергію для заводу Віктора Пінчука

09.10.2020
Принцип «своїм усе, а чужим — за законом», в Україні, очевидно, на сьогодні — головний.
 
Бо інакше як пояснити, що з січня 2021 року тариф для населення на оплату послуг Укренерго, найвірогідніше, встановлять на рівні 50 коп/кВт-год, а для заводу «Інтерпайп сталь» Віктора Пінчука — всього лишень 9 копійок?
 
Такі преференції олігарху й зятю експрезидента України Леоніда Кучми оплачуватимемо, звісно ж, ми з вами: за пільгу для заводу Пінчука у разі прийняття нової законодавчої ініціативи українці заплатять сотні мільйонів гривень.
 
Оприлюднила такий аналіз колега ініціаторів, народний депутат України, член комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймістер.
 
На своїй сторінці у Facebook вона написала, що в парламенті ця поправка пролобійована нардепом фракції «Слуга народу» Дмитром Кисилевським, який до депутатства працював (тадам!) у компанії «Інтерпайп» Віктора Пінчука головним піарником.
 
Цинічним є те, що подається все під соусом благих намірів (можливістю встановлення пільгових тарифів для так званих підприємств зеленої металургії), але насправді ця єзуїтська поправка розрахована саме на преференції для сталеплавильного заводу «Інтерпайп сталь» знаного олігарха.
 
«В Укренерго порахували, що для «зеленої металургії» на рік знадобиться 878 млн кВт-год електроенергії. І при цьому 500 млн щороку споживає завод «Інтерпайп сталь». У грошах це означає економію для приватної компанії понад 200 млн гривень, які переплатимо ми з вами, магазини і підприємства. Тобто бізнес і кожен українець має заплатити більше, аби завод «Інтерпайпу» заплатив менше», — обурюється Буймістер.
 
Оприлюднена схема вже майже на фінальній стадії затвердження і, з великою вірогідністю, запрацює з 2021 року: її дію нещодавно ухвалили члени НКРЕКП під керівництвом Валерія Тарасюка.
 
Як резюмує Людмила Буймістер, справа за малим: «Щоб платити пільгову ціну, «Інтерпайпу» треба отримати статус підприємства «зеленої металургії». Видача довідок такої специфіки належить до повноважень Мінекономрозвитку. Поки що умов для видачі таких спеціальних документів немає — не прописано в законодавстві. Але, можливо, просто зараз лобісти Пінчука в кабінетах Мінекономрозвитку домальовують нормативні та регуляторні документи, щоб довідки почали видавати».