Білі ведмеді пошкодили вертоліт, який приземлився на їхній території у Лабрадорі

07.10.2020
Вертоліт, що належав канадській 413-й ескадрильї 14-го крила Greenwood, проходив у вересні двотижневі пошуково-рятувальні навчання в горах і прямував до аеродрому Саглек, що в Лабрадорі, оскільки негода завадила йому приземлитися у  зручнішому місці.
 
Як згодом заявив командир ескадрильї Брент Вайн, гвинтокрил мав прибути на автоматизовану радіолокаційну станцію, яка розташована на височині, що в 4 км від Саглека, проте довелося приземлитися ближче до рівня моря.
 
Довкола цього аеродрому є дві водойми, біля яких чимало білих ведмедів. Уже здавна відомо, що ці тварини дуже цікаві, тим паче що хтось «вдерся» в їхні володіння, тож у цьо­му випадку вони вирішили розвідати, хто ж ці непрохані гості.
 
Доки команда гвинтокрила відпочивала на станції, клишоногі провели розвідку, після якої вертолітникам уже було не до жартів: за звітом канадських Військово-повітряних сил, машині було завдано «поверхневих пошкоджень», а саме — вибито вікно аварійного входу на правих бічних дверях, ще одне вікно аварійного входу на задньому лівому боці та кришку аварійного плавучого пристрою з лівого боку.
Звісно, в такому вигляді повітряний апарат не міг продовжувати виконувати своє завдання, тож довелося запросити допомоги.
 
Ремонт зайняв чотири дні, адже через несприятливі погодні умови інший вертоліт із запчастинами не міг прибути до Саглека раніше. У результаті цікавість білих ведмедів влетіла в копійку військовому відомству Канади.