Окупанти на Донбасі воюють підпалами: знищують прифронтові села і ліси

06.10.2020
Руйнівні пожежі мають загрозливі наслідки і для наших військових. Адже знищені або частково зруйновані й оборонні позиції, що опинилися у смузі підпалів.
 
По суті, це спричинить зміни в системі оборони: якісь споруди відновлять, якісь доведеться перенести. Адже вогонь змінив ландшафт місцевості.
 
Найближчим часом очікуємо посилення розвідувальних дій iз боку противника. Також зростає ризик диверсійних операцій у період оновлення інженерних споруд та позицій. 
 
Незважаючи на сти­хі­й­не ­лихо, яке вже забрало й кілька життів, протягом останніх чотирьох діб збройні формування Російської Федерації нарощують частоту провокацій. За цей період зафіксовано 16 випадків порушення режиму тиші.
 
У районі селища Новолуганське вороги неприцільно стріляли з підствольного гранатомета, неподалік Авдіївки та Катеринівки —  зі стрілецької зброї та гранатомета, поблизу Водяного — з автоматичного станкового гранатомета.
 
Біля населеного пункту Шуми противник відкривав вогонь із підствольного гранатомета та стрілецької зброї, стрілецьку зброю  застосовував також у районі населеного пункту Майорськ, гранатомети різних систем — неподалік Причепилівки та Новоселівки Другої.
 
На ділянках поблизу населених пунктів Водяне та Мар’їнка поливали Україну вогнем зі стрілецької зброї та протитанкового ручного гранатомета. З автоматичного станкового гранатомета вороги відкривали вогонь поблизу Станиці Луганської, а з підствольного гранатомета — неподалік Оріхового.
 
Військовослужбовці Збройних сил спільно із вогнеборцями ДСНС продовжують відновлювальні роботи та гасять осередки загорянь поблизу населених пунктів Кряківка, Трьох­ізбенка, Старий Айдар, Шуми.
 
За даними ДСНС, під час ліквідації лісових пожеж виявлено тіла 11 осіб, з яких троє загинуло внаслідок отруєння продуктами горіння, один — від отриманих опіків, троє — внаслідок серцевих нападів. Причина загибелі ще чотирьох встановлюється. Постраждало 18 осіб (у тому числі три співробітники ДСНС). 
 
166 військовослужбовців і 16 одиниць автомобільної та інженерної техніки було задіяно у ліквідації наслідків пожеж у населеному пункті Воронове. Наші воїни допомагали місцевим мешканцям розбирати завали у зруйнованих вогнем приватних будинках та на об’єктах селищної інфраструктури.
 
Через поширення вогню призупиняли роботу контрольного пункту в’їзду-виїзду в Станиці Луганській. 5 жовтня, о 9-й годині ранку, цей пункт відновив роботу і відтепер функціонуватиме за осіннім графіком: щоденно з 07.00 до 18.30, повідомив командувач ООС генерал-лейтенант Володимир Кравченко.