У Єгипті знайшли нове унікальне поховання з десятками мумій

06.10.2020
У Єгипті знайшли нове унікальне поховання з десятками мумій

Єгипетські вельможі непогано збереглися як на 2600-літніх.

У некрополі Саккара, що неподалік від Каїра, виявили 59 саркофагів з муміями і 28 дерев’яних статуеток давньо­єгипетських богів, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Їх не відкривали 2,6 тисячі років, повідомили в уряді Єгипту. 
 
 
Про раніше не відоме місце поховання повідомив журналістам міністр із питань старожитностей Єгипту Халід аль-Анані 3 жовтня. За його словами, попри те, що знахідкам десятки століть, вони дуже добре збереглися.
 
Деякі саркофаги розфарбовані. Міністр розповів, що особисто бачив відкриття одного з саркофагів і мумія виглядала так, «мовби її муміфікували вчора», цитує інформагенція dpa.
 
Халід аль-Анані уточнив, що у знайдених саркофагах поховані священнослужителі та високопосадовці пізнього періоду історії Стародавнього Єгипту.
 
Знахідки виявили у трьох шахтах: саркофаги були розташовані один над одним.
 
Міністр каже, що згодом їх виставлять у Великому Єгипетському музеї, неподалік славнозвісних пірамід у Гізі. Більшість виявлених саркофагів і справді виглядають так, ніби їх зробили зовсім недавно.
 
Некрополь Саккара був грандіозним кладовищем упродовж трьох тисяч років. Його назва походить від імені давньоєгипетського бога мертвих Сокар.
 
З XXIII століття до н.е. фараонів там не ховали, але поховання різних представників знаті тривало до завоювання Стародавнього Єгипту Римською імперією.
 
Саккара перебуває у переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У вересні міністерство старожитностей Єгипту вже повідомляло про знайдення 27 саркофагів у Саккарі.
 
Некрополь вважається добре вивченим, але археологам досі вдається виявляти там унікальні знахідки.