Ласкаво просимо у резервацію: ватажки «ДНР» тримають всі чотири пункти перетину зачиненими

30.09.2020
Ласкаво просимо у резервацію: ватажки «ДНР» тримають всі чотири пункти перетину зачиненими

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою і стабільно напруженою.
 
 
Попередньої доби до п’яти випадків зросла кількість порушень зброй­ними формуваннями Російської Федерації режиму припинення вогню.
 
 
Неподалік населеного пункту Старогнатівка противник відкрив вогонь зі стрілецької зброї та зі станкового протитанкового гранатомета.
 
 
Поблизу Авдіївки ворог провокував наших військових зі стрілецької зброї та великокаліберного кулемета. Ще два порушення режиму припинення вогню зафіксовані біля населеного пункту Шуми.
 
На цій ділянці противник застосовував стрілецьку зброю та підствольний гранатомет. 
 
А щодо «мирного» життя на захопленій ворогом українській землі, то днями телеграм-канал «Ситуація на блокпостах Донбасу» оприлюднив інформацію, що станом на 27 вересня через контрольно-пропускний пункт у Станиці Луганській із боку окупованої території пройшло 1 тис. 290 людей, а на непідконтрольну територію — 817 осіб.
 
Блокпости на лінії розмежування з окупованою Донеччиною не пересікла жодна людина.
 
Це пов’язано передусім iз тим, що людей штучно перенаправляють через територію РФ. Нагадаємо, угруповання «ДНР» досі тримає всі чотири пункти перетину зачиненими, проїзд можливий лише для обмеженої групи людей і лише через один пункт — «Новотроїцьке» («Єленівка» з окупованого боку). Пропускають лише з донецькою реєстрацією та дозволом від спеціального «штабу» бойовиків.
 
За словами координаторки ООН із гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані, через нехтування бойовиками міжнародним гуманітарним правом, 1,2 мільйона жителів уже пів року не можуть отримати пенсії, возз’єднатися з сім’єю або доглядати за рідними.
 
Бойовики пояснюють ізоляцію тим, що нібито на підконтрольній Україні території набагато вища захворюваність на коронавірус. Проте реальної картини щодо захворюваності ні на непідконтрольній українському урядові території, ні в Росії не знає ніхто.
 
Однак існує парадокс: при в’їзді з території Росії люди не зобов’язані перебувати на 14-денній самоізоляції, бо для України Росія з якогось дива є «зеленою» зоною за показниками зараження на COVID-19. Але у випадку перетину КПВВ усередині власної країни мусите два тижні сидіти на ізоляції з додатком «Дій удома». 
 
Тим часом очільник окупаційної влади в Донецьку Пушилін підписав документ, відповідно до якого на окупованій території «будуть визнаватися» українські паспорти з відмітками окупаційного режиму та російських держорганів.
 
На переконання «УМ», таким чином бойовики намагаються знищити або зіпсувати максимальну кількість українських документів. І заплямувати причетністю до окупантів максимальну кількість мешканців окупованої території.